Wandelpin Blog

Dutch Mountain Trail | etappe 2 | Kerkrade – Vaals

Helemaal vlekkeloos was de start niet. Voor ik naar Vaals kon vertrekken moest ik eerst de auto starten met startkabels, gevalletje “doe je lampen uit”.
Gelukkig was dat binnen 10 minuten opgelost. Even nog een appje naar mijn wandelmaatje dan onderweg naar Vaals.
Onderweg naar het zuiden geniet ik van de kleuren langs de weg. Wat een klaprozen pracht. Ook staan er veel paars/blauwe bloemen tussen. Daar waar het vorige maand nog helemaal geel was is het nu rood met blauw. Zo kom ik onderweg wel in de stemming.

Slierten met rupsen

Ik ben om 8:45 in Vaals, we rijden samen naar Kerkrade om daar ok 9:15 uur te kunnen starten. Al kletsend vergeten we bijna dat we ook om ons heen moeten kijken (we hebben dan even nodig om weer bij te kletsen). Omdat het nog vroeg is zijn de spinnenwebben en andere draden nog niet weggelopen door andere wandelaars. We zien hierdoor 2 lange draden hangen waaraan rupsen heel erg ijverig bezig zijn met omhoog en omlaag “kruipen”.

Nadat we een aan de weg liggend kapelletje passeren lopen we een kleurenpracht tegemoet. Een heel veld vol met koren maar bovenal klaprozen en blauwe bloemen (geen idee hoe ze heten).
Er is veel bedrijvigheid van allerlei insecten. Gelukkig storen ze zich niet aan onze aanwezigheid en mogen we er lekker op los kijken en fotograferen.

Niet alleen

We lopen achter 2 dames waarvan wij denken dat ze ook de Dutch Mountain Trail wandelen. Natuurlijk lopen we op onze eigen navigatie maar de bevestiging dat we goed gaan omdat zij dat ook doen is wel leuk. Bij een bankje nemen wij pauze en verliezen we de dames uit het oog.

Duitsland

Na onze pauze komen we in een bosrijke omgeving waar we blij zijn met onze stokken. Het is soms echt zoeken waar je kunt lopen. Het “pad” kronkelt langs een meanderend beekje.
Dan lopen we in Duitsland zonder dat we merken de grens over te gaan. Hiervan had ik gelezen dat men het saai vond. Zoals ik in mijn vorige blog schreef, iedereen vind iets anders mooi. Ik probeer van alles altijd het mooie te zien en ik vind dit zeker niet lelijk. Het zijn geen heuvels en bossen maar wel zandwegen, soms wat verhard en veel boerenland waar dierlijke bedrijvigheid is. Overal hoor je insecten zoemen.

Dan komen we de Westwall tegen. Het ziet er uit als kleine Pyramides maar dan heel veel bij elkaar. In het boekje lezen we dat deze verdedigingslinie in de jaren dertig is gebouwd om ervoor te zorgen dat men vanuit Nederland niet naar Duitsland kon op rukken.
Wil je meer lezen, kijk dan even in het boekje op pagina 23.

Miljoenenlijntje

Ook zien we een treinbaan die zeker niet meer wordt gebruikt. Als ik later in het boekje lees, lees ik wel iets over het Miljoenenlijntje maar zoals ik het begrijp is dat nog in gebruik als toeristische trekpleister en dat is dit zeker niet. Wellicht zien we die trekpleister nog.

Summit 2 – Schneeberg

Dan lopen we Summit2, de Schneeberg op. Eigenlijk merken we niet dat we dat doen. Deze berg loopt wel heel erg prettig omhoog. Beetje rustig niet te stijl en met wel heel erg mooie uitzichten. Deze uitzichten dat je zonder dat je het bewust doet af en toe een pauze neemt om te genieten van de vergezichten. In de verte zien we ook een uitkijktoren bij het drielandenpunt.

Het laatste stuk door Duitsland lopen we door het bos. Hier zijn de bomen van onder erg kaal terwijl ze bovenin echt groen zijn. De Vaalserberg lopen we ook redelijk rustig omhoog. Weinig echt lastige stukken, soms zijn we wel blij met onze stokken die de juiste steun geven.

Drielandenpunt

En dan zijn we op het eindpunt wat het hoogste punt van Nederland is. De Vaalserberg is 322 meter boven NAP. Die meters zijn we vandaag niet allemaal gestegen want de start is op 200 meter boven NAP. Op dit toeristische plekje maken ook wij de standaard foto’s bij het Drielandenpunt en de steen op het hoogste punt.

Nog een koud drankje met heerlijke friet en dan in de auto naar de andere auto om allebei weer naar huis te rijden. Parkeren bij het Drielandenpunt kost 2 euro. Dat parkeergeld betaal ik graag, dit komt ten goede van het onderhoud van de omgeving, een mooie besteding dus.
Neem wel gepast geld mee want heel ouderwets gooi je de 2 euro bij de uitrijpaal in de automaat.

Vaals naar Wahlwiller

Onze volgende etappe wordt een wat kortere. Het zal ca. 13,5 kilometer zijn van Vaals naar Wahlwiller. Waarschijnlijk gaan we deze wat later in de middag lopen, zo lopen we de zonsondergang tegemoet.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in juni

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Deze wandeling was een etappe van de Dutch Mountain Trail. Kijk voor de hele trail op de website van Visit Zuid-Limburg

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling over de Dutch Mountain Trail ook een wandelpin, kijk dan even hier

Meer lezen over de Dutch Mountain Trail
Hier lees je alle blogs van de Dutch Mountain Trail

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print