Wandelpin Blog

Groene Wissel Grathem

Ik parkeer de auto bij de kerk van Grathem. Grathem is een dorp in midden Limburg welke in het Leudal gebied ligt.  Als ik bij de auto wegloop kijk ik nog achteruit door een steegje naar de kerk. Ik loop heel even door de kern van Grathem waar ik nog een mooi kappelletje tegenkom. Daarna verlaat ik de bebouwde kom en ga ik verder door de zonnige natuur.

Bloemenveld

Het is herfst, ik verwacht dan ook geen veld vol met bloeiende bloemen maar kom het wel tegen. Daarna loop ik langs het Kapittelsbos. Het Kappittelsbos is een omgeving met veel bloemen, planten en dieren. Het wordt natuurlijk onderhouden om onder andere de bevers, bijen en ooievaars een natuurlijke habitat te geven.

Samen met mijn hond Jesley wandel ik langs de Haelense beek. Een beekje zonder veel stroming maar wel heerlijk rustig kabbelend. De wandeling gaat via het Exatenbos naar de Beegderheide. In het Exatenbos wandel ik langs lanen van beuken en eiken. Ik zie weilanden, akkers en hakhoutwallen en overal kom in de Haelense beek tegen.

Bomen met een sjaal

Van nature ben ik geen ochtend mens maar deze wandeling start ik vroeg waardoor ik ook vele mooie spinnenwebben zie waar de dauw nog inzit. Ook zie ik een heel aantal bomen met een gebreide band er omheen. Thuis heb ik uitgezocht waarom dat was. Ik kende wel de actie dat er sjaals om de bomen zitten, dit is om mensen wat warmte te geven die dat zelf niet kunnen.
Dit is echter geen sjaal maar een band. Het internet leert mij dat dit te maken heeft met de pilotenroute.

De kleurige lappen zijn gemaakt door honderden inwoners van de gemeente Leudal ter gelegenheid van de bevrijding, in september (2019) 75 jaar geleden.

Wil je het hele verhaal lezen, klik dan hier.

Na het bos geniet ik volop van de herfstzon en de mooie verre uitzichten. In deze omgeving vind ik zelfs de grote hoogspanningsmasten niet storend, ze passen er gewoon in, ze maken deel uit van de natuur. Een deel van de wandeling langs de masten hoor ik denk ik wel meer dan 200 vogels fluiten. Ze zitten in de mast en laten luid en duidelijk van zich horen.

Kleurrijk

Deze 12 kilometer lange Groene Wissel is echt groen met een beetje herfstkleuren. Het enige dorp wat ik zie is Grathem aan het begin en aan het eind. Aan het eind van de wandeling loop ik weer langs het  Exatenbos waar een groot insectenhuis staat. De Grathemer(water)molen met vistrap en Kasteel Groot Buggenum heb ik overgeslagen (foutje). Deze ga ik zeker nog een keer bekijken tijdens een andere wandeling.

Samen met Jesley heb ik genoten van deze herfstwandeling met veel paddenstoelen.

Informatie

  • De route kun je hier downloaden
  • Kijk hier voor nog meer Groene Wissels welke wij gelopen hebben
  • Tijdens de wandeling zijn nog meer foto’s gemaakt. Kijk hier voor alle foto’s.
Mooie Pelgrimspin, één van de mooie Wandelpins,
Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print