Wandelpin Blog

Groene Wissel Venlo

Als je wilt wandelen, je ervan houdt om steeds ergens anders te wandelen maar net die ene dag geen auto hebt dan zoek je het gewoon dichter bij huis, zo vond ik op de wandelzoekpagina de Groene Wissel Venlo.

De Groene Wissel Venlo is ca 12 kilometer lang. Je wandelt door de stad en de natuur. Vanaf het station in Venlo loop je eerst over een drukke weg langs het spoor. Hier zie ik al direct de eerste Pieterpadstreepjes, krijg dan altijd een fijn gevoel van binnen. Het wandelpad laat de stad achter zich, je blijft het spoor volgen en komt lekker in de groene omgeving terecht met “onder” je de spoorlijn.

Op sommige plekken is het smal wandelen. Daarnaast is het ook geen vlakke wandeling. Omhoog, omlaag en weer omhoog. Op dit stuk kom ik andere wandelaars tegen die deze wandeling andersom aan het wandelen zijn. Knap hoor als je een routebeschrijving achterste voren kunt lezen.
Ik wandel op GPS, de route op mijn oortje en mijn handen vrij voor de foto’s. Ik heb een leuk gesprek met de wandelaars en geef ze mijn persoonlijke (niet in de webshop te koop) Wandelpin.

Na dit fraaie stukje natuur vlak langs de Duitse grens verlaat je de bossen. Langs open vlaktes door een woonwijk naar een ander stukje natuur. Hier zie je tussendoor kleine watertjes die in Venlo in de volksmond “de bronnen” worden genoemd.

Na een oversteek over een drukke weg loop je verder over een zandpad. Hier zie ik links tussen de bomen ineens een ronde gemetselde “put”. Nieuwsgierig als ik ben ga ik kijken. Ik hoop een echte put te zien maar helaas zie ik vooral droge bladeren en lege flesjes.

Aan het eind van het pad staat een kapelletje met een uitleg waarom dit er staat. Het staat er in het Duits en Nederlands. Het kapelletje is een oud wachtershuisje, hier was de ingang van het vliegveld tijdens de 2e wereldoorlog.

Even langs een drukke weg om al snel weer af te buigen naar het Bergerpark. Hier zijn veel watervogels te zien. Klein stukje door wat saaie straatjes naar het Wilhelmina park. Dit park staat in Venlo bekend met een hoop statige herenhuizen. In de midden een vijver met een bruggetje.
Dit park ligt vlak bij de maas en ook hier zie je de routewijzers van het Pieterpad maar ook van de Pelgrimsroute.

De maas zie je maar heel kort. Je gaat vanuit de maas de stad in. In de stad een heel aantal statige oude gebouwen. Als eerste het Ald Weishoes, een rijksmonument welke tot voor gebruikt werd door vele verenigingen als thuisbasis. Nu wordt het gerestaureerd en krijgt het een andere functie.
Tegenover het Ald Weishoes de grote kerk (Sint-Martinusbasiliek).

Vanuit de markt met het stadhuis loop je de Jodenstraat op. De straat is voorzien van vele bronzenbeelden van lokalen beroemdheden van toen en nu.

Aan het einde van de Jodenstraat staat het Romerhuis. In dit rijksmonument zit nu een winkel waar kwaliteitskoffie, -thee en chocoladeproducten worden verkocht.

Het Romerhuis stamt uit 1521 en is gebouwd in de laat-gotische stijl. Het fraaie pand met trapgevel is een mooie bezienswaardigheid

Van het Romerhuis loop je naar de Dominicanenkerk. Dit statige gebouw is nu als evenementen locatie in gebruik. Voor de kerk staat een pater met een fluistermondje. Vanaf hier loop je de Keizerstraat in, of zoals ze het in Venlo noemen, “de Floddergats”.

In de 16e eeuw was dit nog een tot dan toe naamloze, onverharde weg, achter het klooster langs. Omdat de straat op regendagen in een modderpoel veranderde, werd het in de volksmond al snel Floddergats genoemd. Rond 1652 werd de straat verhard, en de naam veranderde in Kloosterstraat. De naam Keizerstraat kwam pas in 1804, toen keizer Napoleon Bonaparte te paard in Venlo aankwam vanaf de Keulsepoort.

De Floddergats ligt langs de kerk, de kerk heeft een lang hekwerk en op de punten van het hek zijn allemaal bronzen “hoofdjes” geplaatst met de meest leuke en uiteenlopende (dialect) namen.

Na de Floddergats loop je naar het station. Eerst nog even langs het oude postkantoor welke als ik er langs loop in de stijgers staat. Best jammer, het was vroeger een statig gebouw waarvan zelfs een miniatuur in Madurodam stond. In 2009 is het postkantoor gesloten. Met deze verbouwing krijgt het hopelijk een nieuwe bestemming.

Klein stukje verder is het station alweer te zien en het einde van deze wandeling. Een mooie wandeling in mijn eigen stad, het heeft echt wel iets.

Weetjes
Hier kun je de Groene Wissel Venlo wandeling downloaden
Kijk hier voor meer foto’s van deze wandeling
Ik wandelde nog meer Groene Wissels, wil je weten welke, kijk dan hier

We hebben verschillende Wandelpins, kijk eens in onze webshop
Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print