Wandelpin Blog

Het Oranje Nassaupad | Gilze – Baarle-Nassau

Deze keer start de route in Gilze en wandelen we in ongeveer 19 kilometer naar de Belgische grens. De wandeling eindigt in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Best luxe, 2 eindplaatsen in één etappe.

We wandelen vanaf de camping waar we een paar dagen in onze caravan verblijven. Voor de route begint moeten we dus eerst naar Gilze toe wandelen. Onderweg naar Gilze hebben we miezerregen.  Even schuilen onder een boom en daarna weer verder. We zien de humor er wel van in. Nog geen meter op het pad gelopen en nu al stoppen.

Steenfabriek

In Gilze vinden we al snel de groen – gele markering van Wandelroutenetwerk Brabant West. Direct bij het vertrek in Gilze zien we de vierkante toren van de Sint-Petrus Bandenkerk. Deze kerk stamt al uit 1500 en is meermaals beschadigd en weer gerestaureerd. Wat ons opvalt is de blokachtige vorm zonder echte torenpunt.

Al wandelend naar het volgende knooppunt komen we een lief kapelletje tegen en de steenfabriek. De steenfabriek is ruim 100 jaar gebruikt waar de naam voor staat en is na een restauratie in 2004 in gebruik genomen voor onder andere kunstexposities. Vanaf buiten zien we ook een heleboel kleding hangen en het naambord van de restaurateur.

"Gaamse” of “kaamse”

Na de steenfabriek wandelen we door de Chaamse Bossen waarvan we ons afvragen hoe je het moet uitspreken “gaamse” of “kaamse”, ik heb geen idee. Misschien toch een keer vragen…… Ondertussen zijn we nog steeds op zoek naar ons volgende knooppunt (nummer 74). Het valt ons op dat die wel heel ver van de start af ligt, toch “verdwalen” we niet. De markering is duidelijk aanwezig en na ruim 6 kilometer komen we dan “eindelijk” nummer 74 tegen.

Fietsers

We wandelen de natuur in van de Alphense Bergen. Onderweg naar Alphen kwamen we mooie velden en bossen met veel variatie tegen. Ook werd er regelmatig aan een fietsbel gerinkeld waarna er een hele groep jeugd voorbij kwam. De jeugd was op kamp bleek later en volgde hun eigen gemarkeerde fietsroute.

Het pad ging ook langs een dubbel afhekte bosgedeelte met veel waarschuwingsbordjes. Mijn aanname is dat het een militairterrein is toch kan ik dat nergens terug vinden. Vlak voor we Alphen inlopen wandelen we langs de Willibrorduskapel. Een kapel met een geschiedenis maar wat mij het meeste opvalt is de straatnaam, de Oude Maastrichtsebaan.

Dat je in Gilze bijvoorbeeld de “Rijensebaan” tegenkomt dat vind ik logisch maar de Maastrichtsebaan in Alphen, dat vind ik wel heel apart maar ook wel leuk.

Willibrorduskapel

De Willibrorduskapel is gebouwd in 1939 en dankt zijn naam aan een volgens de legende oude heilzame bron. Deze bron werd echter al in 1870 gedempt omdat er een kleuter in was verdronken. Het was toen niet meer dan een diepe kuil. De kapel dankt zijn naam aan de verhalen dat  Willibrordus hier heilzaam water kwam drinken.

In 1939 wordt de bron weer opgegraven en in gebruik genomen. Er wordt een kapel op gebouwd welke ook weer wordt beschadigd in de 2e wereldoorlog. Na diverse restauraties is de kapel nu zoals wij hem zien maar zonder water. Door de verlaging van het water in de jaren 80 is de bron droog komen te liggen. Nu is het een mooi plekje om even pauze te nemen.

Beekdal Strijbeekse Beek

In Alphen willen we naar de Kloostertuin voor een sanitaire stop en een drankje (met taart). We hadden gelezen dat deze horecalocatie zich bevind in het vroegere nonnenklooster en meisjesschool. Helaas staat er een tijdelijk bordje met “gesloten”. We bezoeken daarom het cultureel centrum waar ze heerlijke appeltaart hebben

Op het plein fotograferen we nog de kerk en gaan we weer verder. Via Beekdal Strijbeekse Beek lopen we naar Baarle Nassau. Voor we in Baarle Nassau zijn passeren we nog een visvijver. Nu vind ik zelf visvijvers niet heel spannend. De vissers genieten van hun rust en zitten niet op mij te wachten met mijn fotocamera. Ook is de natuur er omheen vaak niet heel spannend toch vind ik dit een mooie vijver.

Grijze reiger

Na enkele foto’s loop ik verder waar een mevrouw met een hond staat. Ook zij maakt foto’s en wijst ons op een grijze reiger die er wel heel stil zit. Als een kat sluip ik dichterbij en maak een foto.
Volgens mij ziet hij (of zij) mij wel maar vind hij de prooi veel interessanter. We blijven nog wel even kijken of we zien dat hij iets vangt maar dat gaan we niet zien helaas.

Baarle-Nassau en Baarle-Hertog

Dan komen we aan in Baarle Nassau en lopen we soms in Baarle Hertog. We maken zoals elke toerist foto’s van de grenskruizen. Op facebook suggereert iemand bij een foto die ik eerder plaatste dat er camera’s in de kruizen zitten. Gelukkig is dat voor mij geen probleem want onder mijn rok zit een broek ofwel ik draag een skort.

Kijkend naar de verschillen die je zelfs in een straat ziet komen we bij de bushalte aan waar we de bus terug naar Gilze nemen.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in juli

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Kijk op de website van Toerisme de Baronie als jij interesse hebt in dit wandelpad of bij Wandel.nl als je de map met routekaarten wilt bestellen

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling over het Oranje Nassaupad ook een wandelpin, kijk dan even hier

Meer over het Oranje Nassaupad
Hier
lees je alle blogs van het Oranje Nassaupad

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Niet alleen daarom geschreven in WE vorm
Ik wandelde deze wandeling samen met Judith van Vita Walking en J Loves to Travel

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print