Wandelpin Blog

Het Oranje Nassaupad | Rijen – Breda

Deze etappe vanaf Rijen is volgens de planning de 5e etappe. Ik vond van station naar station wel praktisch dus daarom mijn eerste etappe start op station Gilze-Rijen.

Vooraf had ik via Wandel.nl de map met losse etappes besteld. Hierop was duidelijk dat je wandelt via de knooppunten. Ik vind het altijd prettig lopen als je nummers en pijltjes kunt volgen maar ik zorg ook altijd dat ik de GPS op de achterhand heb.

In dit geval hebben de creators van deze wandelingen het heel erg makkelijk gemaakt omdat er in elke etappeflyer een QRcode zit. Als je die scant kun je de route online volgen en kun je zien of je niks gemist hebt (gebeurt mij door het rondkijken en fotograferen met enige regelmaat).

Vanaf het station loop je door het centrum van Rijen. Als ik er wandel is er markt. Ben direct al blij met m’n route op de telefoon want in zo’n drukte kun je echt niet alle pijltjes volgen.
De routewijzer laat mij weten dat ik nog even rechtdoor moet lopen. Bij de kerk sla ik linksaf, onderweg kom ik verschillende straatbordjes tegen die wijzen op de “Oranjes”.

Boswachterij Dorst

Na ongeveer 2 kilometer ga ik de bossen in. Krijg een grote glimlach want ik zie ook streepjes op de bomen, vind ik zo leuk, geeft iets natuurlijks, heerlijk.

Ik wandel in het natuurgebied Boswachterij Dorst wat wordt beheert door Staatsbosbeheer.
Als ik bij een lange diepen droge “sloot” kom aangelopen denk ik ergens, go deze sloot staat droog, wat jammer. Een klein stukje verder staat een informatiebord. Dit bord verteld mij dat het helemaal geen sloot is maar een oude ijsbaan (het heeft inderdaad een 8 als vorm) die nu wordt gebruikt als vleermuiskelder.

 

Als ik beter kijk die ik door alle natuurlijke begroeiing inderdaad 2 bogen die lijken op het plaatje op het informatiebord. Dit zou ik zonder het bord nooit gezien hebben, vind zo’n informatie dan ook altijd fijn om tegen te komen.

Ik kom zandverstuivingen, heel veel dennenbomen en watertjes tegen. Dit gebied heeft ook vele Leemkuilen. In de 20e eeuw stond hier een baksteenfabriek de De Vijf Eiken welke in 2010 werd afgebroken. Door het afgraven van Leem voor de baksteenproductie ontstonden er kuilen welke nu, dankzij de beplanting en begroeiing voor interessante vegetatie zorgt.

In dit gebied is ook vliegbasis Gilze – Rijen. Ik heb er niets van gezien maar hoor wel met enige regelmaat een helikopter of iets wat daarop lijkt boven me vliegen.

Vlinders en grondwater

Op een ander informatiebord lees ik dat ik over het grondwater loop, ook een leuk weetje. Naast informatieborden kom ik ook heel veel vlinders tegen, ze blijven alleen niet heel erg “braaf” zitten om te fotograferen, zo jammer.

Kunst op het golfterrein

Bij knooppunt 11 ga ik linksaf en passeer ik een poort. Op het bord staat dat ik een golfterrein betreed welke privé terrein is. Links van mij ligt het golfterrein, ik wandel verder op het daarvoor bestemde wandelpad en zie veel beelden. Naast moderne kunst zie ik ook een Mariabeeld en een begraafplaats voor missionarissen.

Park Zuiderhout

Naast een golfterrein, een plek voor kunst wandel ik over het terrein van park Zuiderhout het voormalige ‘Missiehuis Sint Franciscus Xaverius’.

Fijn dat zo’n mooie gebouwen die vroeger waardevol waren nu op een andere manier ook heel erg waardevol zijn. Fijn dat zo’n gebouw niet in verval geraakt maar goed wordt gebruikt zoals in Teteringen. Er zijn hier zorgappartementen, een zorghotel en een verpleegafdeling voor psycho-geriatrische zorg gevestigd.

Naar Breda

Als ik nog ongeveer 5 kilometer moet wandelen veranderd de wandeling. Hij is nog steeds natuurlijk maar nu wandel ik tussen boerenlanderijen met in de verte een kerk. Pas 2 kilometer voor het eind kom ik echt in de bebouwde kom terecht. Toch wandel ik hier door de natuur, ik wandel door het natuurpark Hoge Vucht. Daar hebben ze afgelopen dagen flink gesnoeid, overal liggen nog resten van het snoeien, als ik zie wat er ligt vraag ik me af hoe erg begroeid het pad was.

Bij een drinkwaterpunt bij de kinderboerderij vul ik mijn bidon, onderweg kijk ik nog even naar een lange rechte rij met opvallende bomen. Omdat ik daarna naar het station wandel en er geen hoogtepunten meer zijn geniet ik van de bloeiende hortensia, een grote vijver en een apart gebouw.

Ik kom aan op station Breda waar ik de trein naar station Gilze – Rijen neem om met de auto weer terug naar huis te gaan. Volgende keer wandel ik van Breda naar Ulvenhout.

Een heerlijke wandeldag, een fijne wandelroute en mooie wandelfoto’s, wat wil ik nog meer.

Deze wandeling liep ik in september 2021

Kijk op de website van Toerisme de Baronie als jij interesse hebt in dit wandelpad of bij Wandel.nl als je de map met routekaarten wilt bestellen
Wil jij als herinnering aan je wandeling over het Oranje Nassaupad ook een wandelpin, kijk dan even hier
Hier lees je alle blogs van het Oranje Nassaupad
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Foutje gezien? Meld het hier

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print