Wandelpin Blog

Knopen lopen in Heeze

Ik reis deze keer af naar het Noord-Brabantse Heeze. Via Route.nl zag ik dat ik dan natuur en historie kon combineren. Natuur via de heide vlakte het bos en cultuur van het kasteel.

Natuurpoort De Plaetse

De auto parkeer ik bij Natuurpoort De Plaetse. In Noord-Brabant zijn er op veel verschillende plaatsen Natuurpoorten. Deze plekken kun je terug vinden op de website “Natuurpoorten.nl” en zijn te herkennen aan de grote metalen sleutels met de tekst NATUURPOORT.

Kenmerk van de Natuurpoorten zijn dat het startpunten zijn voor fiets- en wandeltochten. Gelegen zijn in natuurgebieden en er altijd horeca aanwezig is.

Na het parkeren ga ik direct op zoek naar het eerste knooppunt, nummer 48. Door de felle geel-groene kleur zie ik hem al snel en kan mijn wandeling beginnen. De horeca laat ik even voor wat het is, misschien als afsluiter, dat zie ik straks wel weer.

Tot het oneindige

Dit is een wandeling met relatief weinig knooppuntnummers voor de af te leggen afstand. Betekend dat er soms een flinke afstand tussen de nummers zit. Ik houd daarom de kleine vierkante pijlen goed in de gaten en probeer vooral niets te missen. Het knooppunt na 48 is 54 en dat ligt bijna 2 kilometer verderop. Als ik weet dat er zo veel ruimte tussen zit vergeet ik wel eens dat ik bordjes moet zien tussendoor. Ik ben dan zo bezig met kijken wat ik allemaal zie dat ik dat niet zie (GPS, Komoot, Route.nl op de achterhand is echt wel prettig vind ik). 

Als ik hier wandel is het prachtig weer en geven de verre uitzichten een rustgevend gevoel. Het gevoel wat ik erbij krijg is of ik over de zee uitkijk en in het oneindige kijk. Ik kan kijken tot in de verte zonder iets anders te zien.

Stop.....en door

Onderweg zie ik een boom die op een struik lijkt. De stronk toont echter dat het een boom is. De takken zijn zo zwaar dat ze op de grond rusten. Ik denk dat ze boom moe is van het dragen. Er zit zoveel gewicht aan dat als ze niet op de grond rusten ze zullen afbreken. Zo indrukwekkend hoe zo’n boom zijn eigen weg gaat, goed voorbeeld voor ons allemaal.

Een rovende roofvogel, veel vennetjes en een grote schaapkudde zie ik tussen de groen wordende struiken door. Ook zie en hoor ik een helikopter, volgens mij is defensie met oefeningen bezig. Er zijn grote delen van de heide waar ik als wandelaar niet naartoe mag. Zie daar wel grote sporen van vervoer. Als ik bij een soort kruispunt kom zie ik een hek (want ik mag er nog steeds niet naartoe) met een bordje brandweer.

Daar maak ik dan mijn eigen uitleg bij. Het zullen wel de rijroutes zijn voor de nood- brandhulp indien noodzakelijk. Kan me vanwege de droogte wel voorstellen dat dit soort wegen er moeten zijn.

Herbertusbossen

Op deze wandeling zie ik de natuur groener worden. Als ik over de heide loop, richting het Herbertusbos zie ik een mooie lichtgroene bosrand. Daar zie je zo goed dat de blaadjes aan het groeien zijn. Kan het niet echt op de foto vastleggen, zit dus vooral in mijn beeld.
Als ik dan de Herbertusbossen inloop zie ik veel minder groen. Het is er wel maar niet zo nadrukkelijk aanwezig als dat het van verre lijkt.

Toch apart dat het van verre beter zichtbaar is dan van dichtbij.

Na de (droge) heidevelden is het wel lekker om tussen het nieuwe groen te lopen. De bodem wordt groen van de grassen die groeien en hoger komen de blaadjes tot leven. Samen met het donkergroen van de naaldbomen een mooi plaatje.

Kasteel Heeze

Na het bos verlaat ik tijdelijk de natuur en ga ik naar de cultuur. Ik zie een mooi wit huis met de naam Jachtlust. Een huis horend bij het kasteel uit begin 1900. Hier woonde onder andere de jachtopziener, de rentmeesten en in de 2e wereld oorlog woonde de plaatselijke leider van de NSB er. Tegenwoordig is het een rijksmonument.

Door de opvallende witte kleur en het verzorgde uiterlijk valt het huis op.  

Als je de knooppunten volgt kom je niet helemaal langs het kasteel. Gelukkig kun je op het pad even afslaan om het kasteel te kunnen bekijken. Ik loop er naartoe, alles is dicht en kan eigenlijk weinig zien. Onderweg naar het kasteel zie ik de achterkant van een mooi huis. Als ik later de foto’s bekijk vind ik dat mooier dan het kasteel (oeps). Ik loop terug naar de weg en vervolg mijn pad naar het centrum.

De Dommel

De wandeling door het centrum is maar van korte duur. Via een parkje met een standbeeld voor het NCRV radio spel “heer en meester” loop ik na een klinkerpad de natuur weer terug in. Via landwegen, langs boerderijen met veel paarden loop ik natuurgebied “klein Dommeldal” in.
Ik zie ook een bordje Rulze Laarzenpad waarvan ik later denk “ik snap de laarzen wel”.

De knooppunten wijzen mij door boerenvelden en over modderige paden. Het modderige zal zeker komen door de regen van de laatste tijd maar ik bedenk me ook dat het er wellicht altijd modderig is. Het is een zoektocht om zo droog en modderloos verder te komen. Als ik hindernis 1 gehad heb kijk ik omlaag naar mijn schoenen, hoop maar dat ik de troep er ook weer vanaf loop.

Via bruggetjes, draaipoortjes en langs de Kleine Dommel vervolg ik mijn pad. Ik zie dat er flink gewerkt wordt in dit natuurgebied aan bruggen en paden. In een wei zie ik prachtige kleine paarse bloemetjes. Ze zijn te ver om goed te kunnen bekijken maar ze zien er wel prachtig uit.  Na nog enkele prachtige uitzichten, een houten tractor als bank en langs omgevallen bomen kom ik terug bij de herkenbare metalen sleutel, de Natuurpoort de Plaetse in Heeze.

Om deze ronde te lopen volgde ik de volgende nummers:
Parkeerplaats rechtsaf naar knooppunt 48 – 54 – 44 – 47 – 1 – 83 – 73 – 7 – 47 – 44 – 48

Weetjes

Vertrek en eindpunt:
Natuurpoort de Plaetse in Heeze
Afstand:
Circa 12 kilometer
Highlights:
Strabrechtse heide | Kasteel Heeze | Dommel
Downloaden:
Hier kun je de route zien op Route.nl
Hier kun je de route zien op Komoot

Aanvullende info

Wandelperiode:
Ik liep hier in april
Onze foto’s:
Al onze foto’s zijn zelf gemaakt. We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.
Markering:
Deze is in beheer van Visit Brabant. Compliment voor de goede, duidelijke en verzorgde markering.
Op zoek naar andere knooppuntwandelingen, kijk dan hier

Let op

Knooppunten worden soms verplaatst.
Paden zijn soms niet bereikbaar door diverse omstandigheden zoals wegversperringen of bijvoorbeeld hoog water.
Wij van Wandelpin zijn niet aansprakelijk als een wandeling niet (meer) correct of bewandelbaar is. Zelf hebben wij voor dit soort ongemakken altijd Route.nl en/of Komoot achter de hand zodat we een alternatief kunnen zoeken, veel wandelplezier.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print