Wandelpin Blog

Camino Krk | de start

Onze zomervakantie ging dit jaar naar Krk in Kroatië. Omdat ik dan ook graag wil wandelen was ik thuis op zoek gegaan naar wandelingen op het Kroatische eiland. Ik zocht steeds op “wandelen in Krk” en buiten enkele komoot adviezen vond ik weinig tot ik een helder moment had dat ik beter in het Engels kon zoeken.

Zoeken in het Engels

Mijn google functie werd “walking Krk” en toen werd ik spontaan vrolijk. Ik zag iets wat ik echt nog nooit eerder had gezien of gelezen. Ik zag dat er op het eiland een eigen Camino is die ook nog eens bewegwijzerd is met de originele geel-blauwe pijl markering met een eigen touch er in. Ze hebben er de blokken van de vlag in verwerkt in de stok van de pijl, zo leuk.

Toeristen bureau

Thuis had ik gelezen dat in de hoofdplaats Krk een toeristen bureau is waar je een credential en een informatie-route kaart kunt halen. Voor ik ga starten bezoek ik eerst Krk de hoofdstad van het gelijknamige eiland en haal ik de gratis credential.

Vanaf onze camping is het 2 kilometer naar Krk. Dit is een leuke hobbelige klim en klauter route maar wel erg mooi langs allerlei baaitjes.

In Krk zoek ik eerst de stempelplek. In mijn gedachte zitten die in kerken en bij speciale plekken. Bij de Kerk kan ik hem niet vinden. Als ik op de map kijk die ik heb gekregen zie ik dat deze bij het informatie bureau zit. Ik loop hier naartoe en zie dat er buiten het kantoor een vierkante kist is met een stempel. Nu weet ik waar ik naar opzoek moet. Wel apart dat ik dit de vorige keer toen ik mijn credential haalde niet heb gezien.

Vrh

Het plan is om naar Vrh te lopen. Het al redelijk warm en voor de “thuisblijvers” wil ik het ook niet te laat maken, we zijn toch samen op vakantie. Na mijn eerste stempel struin ik nog wat door Krk voor ik via de haven van Krk de natuur in wandel. In het centrum van Krk zag ik de mooie en duidelijke markering, buiten het centrum is het even zoeken, ik zie gele stippen, gele stippen met rode omlijning en gelukkig ook regelmatig de bordjes.

Warme deken

De warmte voel ik als een deken om me heen vallen en ik kijk (lees geniet) van de natuur die anders is als bij ons in Nederland. De ondergrond is veelal hard en droog. Soms erg stenig wat in Nederland dan weer een verhard pad wordt genoemd maar wat ik echt onbelangrijk vind omdat ik het uitzicht veel en veel belangrijker vind.

Ik wandel steeds omhoog en omlaag, geen extreme hoogtes en dalen maar je voelt en ziet het wel. Regelmatig kan ik tussen de gebouwen en de natuur de zee zien. Langs de paden zijn  randen gemaakt van opgestapelde donkere stenen. Geen idee hoe ze die aan elkaar vast hebben gemaakt maar je kunt er op leunen, op zitten, tegen aan hangen maar ze vallen niet om.

Het is een zonnige dag en toch zie ik dat als ik in de verte kijk het altijd wel een beetje bewolkt, heiig is. Ik zie grote vlinders (veel groter als dat ik ze in Nederland zie), libelle in de meest mooie kleuren en bloemen. Jammer genoeg blijven de vlinders en de libelle niet goed zitten. De zon schijnt, ze zijn dus overactief en willen niet poseren.

Een blaar

Als ik ca. 10kilometer heb gelopen merk ik dat mijn voeten dik zijn en dat mijn lage wandelschoenen niet meebewegen. Ik voel een blaar opkomen en daar heb ik echt geen zin in daarom besluit ik om even te pauzeren en te gaan bedenken wat ik ga doen. Op de kaart (en de GPS) zie ik dat ik nog zeker 6 kilometer moet lopen om op een plek te komen waar ik opgehaald wilde worden of ik moet op de plek waar ik dan ben naar de doorgaande weg lopen en daar afspreken.

Ik besluit om dat laatste te doen want nog 6 kilometer erbij zal mijn voet niet leuk vinden. Gelukkig zijn bij de doorgaande weg winkels en kan ik makkelijk opgehaald worden. Ik loop naar de lokale supermarkt, bestel koffie, trek mijn schoenen uit en wacht op “mijn taxi met slippers”.

De koffie smaakt heerlijk en al snel is mijn man er. We doen direct de boodschappen, rijden terug naar de camping en genieten verder van een rustige dag.

Binnen- of buitenland

Ik hoef eigenlijk niet perse buiten Nederland om mooi te kunnen wandelen. Wandelen kan je overal en als je het wilt zien zie je mooie dingen. Wat ik leuk vind aan het wandelen in het buitenland (ook in onze buurlanden België en Duitsland), het is anders, je ziet andere bomen, andere beestjes, andere natuur en daardoor ook andere cultuur en bouwstijlen, daarom vind ik wandelen in het buitenland leuk.

Ik ga zeker nog een wandeling maken op dit mooie eiland, van waar naar waar moet ik nog even uitzoeken

Weetjes op een rij
Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in juni
Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print