Wandelpin Blog

Noord-Hollandpad | etappe 15 van Abcoude naar ’s-Graveland

In de vroege ochtend zet ik in ‘s Graveland de auto bij bezoekerscentrum Natuurmonumenten Gooi en Vechtstreek neer om vanaf daar met het OV naar Abcoude te reizen. Etappe 15 kent 2 route’s. Met dee alternatieve route wandel je via Braambrugge en Vreeland naar Overmeer. Dit alternatief wordt gebruikt als het voet- fiets-veerpont bij Nigtevecht niet vaart. Ik heb de route gelopen rekening houdend met het veerpont zodat ik langs het Fort bij Nigtevecht kom.

Het is belangrijk om voor vertrek te weten hoe je gaat lopen omdat je vanaf station Abcoude al direct een andere route hebt.  Vanaf het station loop ik over het Broekerpad waar in de midden een aantal metalen constructies met stenen staan. Hierin zijn plantjes geplaatst welke voor een biodiversiteit (gaan) zorgen. Het is allemaal nog erg nieuw, het zal nog flink moeten groeien voor het een groenere uitstraling heeft.

Mooie ontmoetingen

Direct na station Abcoude kom ik in gesprek met een meneer. Hij wandelt het Waterliniepad en gaat die dag 18 kilometer wandelen. Ook hij is gestart op het station in Abcoude. We lopen samen ruim 3 kilometer waarin meneer verteld dat hij 82 jaar is. Ik heb mijn virtuele pet afgezet want daar heb ik echt respect voor. Hoop dat als ik 82 ben (duurt nog even) ik ook nog zo mobiel ben en dan ook nog (helemaal alleen) zo van een wandeling kan genieten.

Fort Nigtevecht

Vlak voor Fort Nigtevecht scheiden onze wegen. Meneer wandelt verder en ik ga even rondkijken de bunkers, het monument, ik zie kleine paddenstoelen en maak foto’s van de Wandelpin van het Noord-Hollandpad. Als ik alles heb gezien en gefotografeerd wandel ik verder naar het fort. Helaas is deze gesloten maar gelukkig staat de poort open waardoor ik wel even heel kort een kijkje kan nemen in het fort en op het terrein.

Het Fort bij Nigtevecht is een fort van de Stelling van Amsterdam en is Unesco Werelderfgoed

 

Samen verder

Éénmaal weer buiten de poort tijdens het foto’s maken kom ik in gesprek met een andere wandelaar. Ook zij loopt het Noord-Hollandpad. Mijn etappe stopt in ’s-Graveland maar zij loopt door naar Huizen, het eindpunt van deze LAW (of begin als je andersom loopt). Al snel verteld ze dat ze in Colorado woont en dat ze in de maand in Nederland het Noord-Hollandpad heeft gelopen. Eind jaren ’90 is ze geëmigreerd maar van een wandeling door haar oude woonomgeving kan ze echt genieten.

Ik geef haar de Wandelpin van het Nood-Hollandpad en we lopen een stukje samen verder. Het blijkt dat we genoeg te kletsen hebben waardoor we uiteindelijk ruim 7 kilometer samen verder wandelen.

Onderweg zie ik een molen en een wel heel aparte woning. Het lijkt wel de voorkant van een schip. Wat we ook zien is een witte reiger. Tijdens het maken van de foto twijfelde ik heel erg of ik het wel goed zag, omdat hij wit was en een reiger dat in mijn beleving niet kan zijn. Een dag later lees ik via het tijdschrift Roots dat er ook een witte reiger is, ik keek dus niet verkeerd, het was een witte reiger, zo leuk….

 

Amsterdams Rijnkanaal

We steken het Amsterdams Rijnkanaal over via een voet- en fietsbrug. Om de Vecht te passeren moeten we met het veerpont. Deze vaart op deze dag tussen 12:00 en 13:30 uur. Met een portemonnee in de hand worden we vriendelijk ontvangen. Als we overvaren blijkt het een gratis veerpont te zijn, wat een service. Vanaf hier wandelen we langs de vecht en kijken we naar al het moois wat er langs de kant te zien is.

Als we een picknickplek passeren besluit ik om een broodje te gaan eten. Mijn wandelmaatje geeft aan door te wandelen, ze heeft 15 kilometer meer op de planning dus doorstappen voor het donker is, is wel verstandig.
We hebben fijn gepraat, lekker gewandeld, wensen elkaar nog een fijne wandeling en gaan ieder ons eigen weg. Zo mooi dat dit kan tijdens een wandeling.

Spiegelplas

Na mijn pauze loop ik alleen verder met zoals altijd duizend dingen in mijn hoofd tot ik bij de Spiegelplas ben. Tussen de bomen en het hoge gras / riet door heb je mooie uitkijkjes over de plas. De Spiegelplas is een gebied in beheer van Natuurmonumenten en een echte recreatie omgeving. Het water is meestal erg helder waardoor het een gebied is voor elk wat wils. Ik neem soms plaatst op een bankje om heel kort even voor me uit te kijken in de verte over de plas, kijkend naar de drukte van alle “bewoners” van de Spiegelplas.

Ankeveense Plassen

Na de Spiegelplas wandel ik langs de Ankeveense Plassen. Het zijn lange rechte stukken maar dat is zeker niet saai met al die mooie vergezichten die je steeds weer hebt.

Helemaal aan het eind passeer je de ‘s- Gravelandse Vaart om daarna nog even kort over de statige straat Noordereinde te lopen. Ik kom terug bij mijn auto en kijk terug op 18 mooie kilometers vanaf Abcoude. Ik breng een bezoekje aan het bezoekerscentrum, drink een kopje koffie en kijk alvast uit naar de volgende wandeling naar Huizen. Dan wandel ik etappe 16 maar wel andersom dus eigenlijk alsof het de eerste etappe is.

Kijk op de website van het Noord-Holland als ook jij interesse hebt in het Noord-Hollandpad
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de Noord-Hollandpad wandelpin, je vind ze hier
Hier lees je meer blogs van het Noord-Hollandpad
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Kijk hier voor nog veel meer foto’s van deze wandeldag

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print