Wandelpin Blog

Noord-Hollandpad | van Den Helder naar Julianadorp

Ik rijd vanuit mijn woonplaats in Limburg naar Den Helder.  Onderweg heb ik regen, hagel en storm. Eenmaal in het noorden van Nederland werd het weer mooier, de zon scheen, de lucht blauw en de wolken wit.

Geel of blauw?

Etappe 3 start vanaf het station in Den Helder. Voor mij is het even zoeken of ik de gele of de blauwe bordjes moest gaan volgen. Dat ligt natuurlijk aan mij want ik ben niet bij het begin (op Texel) begonnen. De GPS gaf gelukkig duidelijkheid dus mijn ogen waren gericht op de gele routewijzers.

Vanaf het station loop je langs de treinrails naar het eerste uitkijkpunt, je wandelt naar Fort Dirkz Admiraal. Bovenop het Fort zie ik duidelijk de punten van de vestingstad. Wat me het meest opvalt is de raket die bovenop het Fort tussen het groen in staat. Natuurlijk zijn de bunker waar je overheen kunt lopen en de oude kanonnen ook duidelijke herkenningspunten van de vestingstad.

Fort Dirksz Admiraal werd gebouwd in 1811 als middelste fort in de Stelling van Den Helder

Na het Fort loop ik verder langs de treinrails die langs een smalle sloot ligt. Je loopt naar station Den Helder zuid. Bij station Den helder zuid moest ik wel even goed zoeken hoe te wandelen, na wat heen en weer lopen zie ik de bordjes weer en vind ik mijn weg verder op het wandelpad naar natuurgebied Mariëndal.

Natuurgebied Mariëndal is in beheer van Landschap Noord-Holland. Het is een bloemrijke omgeving waar ik vogelgeluiden hoor die ik volgens mij nog nooit heb gehoord. Al wandelend zie ik vrolijk een paar oren door het land springen, dat is ook eigenlijk het enige wat ik zie, de oren die er soms wel en soms niet zijn.

Uitkijktoren

In de verte zie ik een uitkijktoren, deze ligt niet langs de route. Ik ben nieuwsgierig hoe het er van bovenaf uitziet. Het is dan ook “logisch” dat ik een klein stukje omloop om even van bovenaf naar deze uitgestrekte vlaktes te kijken. De trap op naar boven is een onderneming op zich. Het waait flink en die suist dan ook om mijn oren, het wordt er dan ook niet warmer op. Ik houd me goed vast aan de reling maar boven word ik beloond met een geweldig uitzicht.

De foto- en filmcamera houd ik met 2 handen vast om toch een paar mooie plaatjes te kunnen maken, wat een genot. Ik zie in de verte de bollenvelden en als ik de andere kant uitkijk zie ik het water in punten van vestingstad Den Helder. Beneden is een dierenweide en een grote plas waar ongetwijfeld veel vogels in zullen huisveste.

Via het mulle zand loop ik weer terug naar de route. Het omlopen is maar een klein stukje en echt de moeite waard. Na deze uitkijk verlaat je Mariëndal en loop je langs de bollenvelden. Daar keek ik echt naar uit hoewel mij al was verteld dat ik eigenlijk iets te vroeg was. De gele narcisvelden staan volop in bloei. In de verte zie ik hyacintenvelden en ik zie volop groene blaadjes op de tulpenvelden.

Gescheiden door slootjes

Wat me opvalt aan de bollenvelden is dat ik er niet bij kan komen. Alle velden zijn omgeven door smalle slootjes. Het beeld wat ik van de TV of foto’s heb dat mensen er tussen in staan dat heb ik nog niet. Eerlijk gezegd snap ik het zelfs, zo blijven wij als bezoeker zeker op afstand en kunnen we wel genieten van de prachtige uitzichten over de velden.

In de sloten staan allemaal korven. Deze broedkorven zijn voor de wilde eenden. Zo worden de eenden beschermd in de broedperiode tegen ongewenste gasten en alle weersomstandigheden.

Broedkorven worden traditioneel gevlochten van wilgentenen. Ook zie je dat er hooigaasrollen worden gebruikt.  De broedkorven worden boven maar wel in het water geplaatst op stevig gekruiste stokken.

Het broedseizoen komt er aan, het is dus ook een drukte van belang boven het water en in de velden. Na deze slootjes en bollenvelden wandel ik Julianadorp in, het einde van deze wandeling.

Kijk op de website van het Noord-Holland als ook jij interesse hebt in het Noord-Hollandpad
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de Noord-Hollandpad wandelpin, je vind ze hier
Hier lees je meer blogs van het Noord-Hollandpad
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

 

Foutje gezien? Meld het hier

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print