Wandelpin Blog

Noord-Hollandpad | van Wieringerwaard naar Julianadorp

Deze wandeling, startend in Wieringerwaard loop ik van zuid naar noord en volg ik de blauwe routewijzers. Deze wandeling is volgens het boekje 13 kilometer, een relatief korte etappe maar mezelf kennende worden dat er zeker meer en dat ligt niet aan de wegwijzers.

Zoals te zien is in het boekje zie ik als eerste een watertoren en een molen. De etappe start voor mij bij de watertoren. Deze watertoren met een hoogte van meer dan 51 meter is van verre te zien. Zoeken naar het begin van de route is dan ook niet nodig, zoek de toren en je vind de routewijzers in het geel en blauw. De watertoren is niet meer in gebruik waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is. Hij is in particuliere handen en nu niet toegankelijk voor publiek. Ik kijk van afstand en wandel verder naar Korenmolen De Hoop.

De molen staat aan het begin van de dijk waarover ik ga wandelen. Geen idee hoeveel (kilo)meters je loopt over de grasdijk maar soms lijkt het of er geen eind aan komt. Ik loop langs windmolens klim over hekken en houdt afstand van de schaapjes. In de kudde schapen lopen ook veel lammetjes die vrolijk door de weide springen en uitdagend aankijken tot ik dichterbij kom.

Lange dijken

Ondanks de afstand en het soms lijkt of de dijk geen einde kent verveeld het niet. Je ziet de lente “groeien” door de groei op de landerijen en de vele lammetjes.

Aan het einde van de dijk kom je in het dorpje Oudesluis met een oude sluis. Als eerste valt hier de Hervormde kerk op. Een kerk tussen de woningen in is niet zoals we meestal zien met een kerkplein waarin de lokale winkels gelegen zijn. Na de kerk kom je bij de oude sluis met de sluiswachterswoning.

Oudedijk

Even van de weg af zie ik een picknickbank, tijd voor pauze en om wat foto’s te maken van de omgeving. Na Oudesluis begint het wandelen tussen de bollenvelden. Als eerste zie ik voornamelijk tulpenvelden. De tulpen staan nog niet in bloei dus dat is vooral kijken naar groene rechte lijnen en soms een oversteek over een sloot met één wel heel uitdagende (kijk de film van deze wandeling, dan kun je zien wat ik bedoel).

Bollenvelden

Ik zie de bloemen nog niet maar ik ruik ze wel al.  Ik zou willen dat er geurfoto’s bestonden. Wat een heerlijke geuren, ik houd van de hyacinten geur altijd al maar dit is wel heel erg lekker. Dan kom ik bij de blauw, roze, paarse velden uit, geweldig. Ook hier zijn de velden “afgezet” door slootjes. Ik kijk mijn ogen uit en geniet.

Aan het eind van de wandeling mag ik nog even met het veerpont. Ik moet wel lachen om de korte tijd dat ik erop sta. Het is echt een hele korte oversteek maar als je om moet lopen ben je wel even onderweg, ik ben er dan ook blij dat het vaart.

Hierna loop ik door Woonzorgpark Noorderhaven naar het eindpunt. Zoals verwacht waren het bij mij ruim 17 kilometer maar dat ligt zeker aan mij. Ik wandel nogal eens heen en weer om toch nog ergens te kijken of wijk even af omdat ik iets wil zien. Ik kom er niet wekelijks dus die tijd neem ik er graag voor.

Na 2 routes over dit pad kan ik zeggen dat de vlaktes van de omgeving mij zeker niet vervelen. Ik genoten heb van de heerlijke geuren, de mooie kleuren zelfs de windmolens hebben iets fraais in de wind.

Goede markering

Het boekje heeft een fijne overzichtskaart per etappe met duidelijke uitleg. De markering onderweg is ruimschoots aanwezig. De blauwe bordjes zijn soms vervaagd maar als je eenmaal loopt is ook dat geen probleem, je weet wat er wordt bedoeld. Na deze 2 dagen zat het er voor mij even op maar ik ga zeker nog eens terug om verder te wandelen.

Wat betreft horeca, daar kan ik geen mening over hebben. Alles was gesloten, heb geen ToGo gezien. De ToGo heb ik niet gezocht maar ook niet gemist, gewoon een kopje koffie drinken om gewoon even ergens binnen te zitten wel. Hopelijk kan dat als ik terug ga wel.

Kijk op de website van het Noord-Holland als ook jij interesse hebt in het Noord-Hollandpad
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de Noord-Hollandpad wandelpin, je vind ze hier
Hier lees je meer blogs van het Noord-Hollandpad
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print