Wandelpin Blog

NS wandeling Drentsche Aa

De voorspelling was dat het zou regenen maar ja als je 3 dagen gaat wandelen in een ander gebied blijf je dan toch niet binnen. Thuis zou ik misschien binnen blijven maar wat moet ik de hele dag op een hotelkamer, dus, warm aankleden en gaan, wandelen op de Drentsche Aa.

Mijn plan thuis gemaakt dus de auto in Beilen, trein naar Assen (parkeren in Beilen is gratis en in Assen niet, treinkaartje was goedkoper en dit was denk ik echt makkelijker) en aan de wandel.

Station Assen

In Assen haal ik nog een broodje waar de NS medewerker mij vraagt of ik ga wandelen (zal ze wel gezien hebben aan mijn ondertussen best modderige wandelschoenen). Ik geef aan dat ik de NS wandeling ga lopen waarop zij verteld dat de natuur waar de wandeling doorheen gaat erg mooi is. Leuk als mensen je zo enthousiast behulpzaam zijn.

Als eerste loop ik naar de opvallende hond voor het station. Die zal ik nooit meer vergeten van het Pieterpad, waarom geen idee. Dan wil ik aan mijn wandeling beginnen maar merk ik dat ik er aan de verkeerde kant ben uitgelopen. Deze wandeling start niet aan de “centrum” kant maar aan de andere kant. Wanneer ik aan de juiste kant ben zie ik ook direct het eerste bordje.

Assen is een stad en om in de natuur te komen zal ik eerst de stad uit moeten lopen. Ik wandel dus een heel stuk door woonwijken en bedrijfspanden. Onderweg zie ik een kleurige kunstboom als ik dichtbij de natuur ben draai ik me nog even om zodat ik dan kan zien hoe het er andersom uitziet. Dan zie ik hoge flats en ga ik de Drentsche Aa in. Dit deel is nog niet spectaculair maar zeker erg mooi.

In de natuur

Het pad slingert langs een gebieden die verboden gebied vanwege kwetsbare natuur. Bij het Deurzerdiep zie ik een vlonderpad, word ik zo vrolijk van. Ik wandel over het Vlonderpad en via een smal slingerpaadje kom ik bij een ooievaarsnest en zie ik een poes die strak naar mij blijft kijken zelfs als ik er een foto van maak.

Wandelpin NS-wandeling

Rolde

En dan ben ik in Rolde, dat ging snel. De helft zit er al op. In Rolde herken ik de kerk van het Pieterpad. Deze wandeling gaat om de kerk heen. Zo kom ik bij 2 hunebedden. Het blijven indrukwekkende “kunstwerken”. Ik zie het als kunst want TJUU, hoe kregen ze dat vroeger voor elkaar, dat was toch een kunstje op zich.

De informatie verteld dat het Hunebed D17 en D18 zijn. Hetzelfde infobord vraagt ons ook om er met respect mee om te gaan, vind de foto’s die ze er dan bij hebben staan niet erg slim. Zijn foto’s uit een ver verleden maar geven een verkeerd signaal af.

Wandelpin NS-wandeling

Na de Hunebedden loop ik (omdat de route zo loopt)  een stuk over de begraafplaats. Een moment om even in mezelf te mijmeren over hen die we missen. De route gaat nu weer terug naar Assen.

Geopark de Hondsrug

Via verschillende lange paden met hoge, nog steeds kale bomen en modderige grond kom ik bij Geopark de Hondsrug. De Hondsrug had ik al van gehoord maar van Geopark de Hondsrug nog nooit. Er staan verschillende informatiebordjes welke meer info laten zien. Ook zie ik een grote waterplas waar ik, ondanks dat de route er niet langs gaat toch even naartoe ga.

Ook in dit gebied weer veel grafheuvels. Voor ik “echt”ging wandelen had ik er pas één keer van gehoord en dat is in onze eigen stad Venlo (Jaomerdal) nu lees ik het in natuurgebieden steeds vaker. Hier zie ik de grafheuvels wel duidelijk hoewel ik ze ook nu niet zou herkennen als het er niet bij stond.

Vlonderpad

Het is een drassig veengebied en als ik niet uitkijk loop ik zo “de plas” in. Overal liggen vennetjes, poeltjes en plasjes, daar krijg ik een glimlach van ondanks het sombere weer. Ik houd een glimlach op mijn gezicht omdat ik nog een keer over een vlonderpad mag lopen. Langs het pad staat veel water.
Toch gaaf dat zo’n pad er dan voor zorgt dat wij als bezoeker van de natuur dit stukje kunnen bewandelen.

Poepenhemeltje

Aan de andere kant van het vlonderpad zie ik een soort punt van een vestingstad maar dan in het mini. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, ik loop er naartoe en gelukkig geeft een infobord meer duidelijkheid, hoewel, het geeft nog geen zekerheid wat het is. Wat ik wel weet is dat het “Poepenhemeltje” heet en dat het niet wordt onderhouden.

Hierna wandel ik door een poort met gouden kroontjes. Denk dat ik een oud stadspark in wandel.
Over bruggetjes, langs slootjes kom ik in de bebouwde kom en is het eind in zicht. Nog even een stadsstukje en dan ben ik bij het station waar deze wandeling eindigt.

Ben blij dat ik gegaan ben. Ondanks de voorspellingen heb ik maar 3 druppels regen gehad. Het was wel koud als ik even ging zitten voor een kopje thee of een broodje maar dan liep ik me daarna wel weer warm.

Wil jij deze wandeling ook lopen, kijk dan hier voor de info en de GPS (zou ik zeker aanraden om achter de hand te houden).
Ik liep ook andere NS-wandelingen, wil je weten welke, kijk dan hier
Deze wandeling maakte ik in januari

Wandelpin NS-wandeling

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print