Wandelpin Blog

NS wandeling Meijendel

Een wandeling van ongeveer 13 kilometer van centraal station Den Haag naar Wassenaar door de mooie natuur van Meijendel.

De auto parkeer ik in Wassenaar, met de bus naar centraal station om vanuit daar te starten. Een NS wandeling kun je lopen via de wit-rode markering soms met de tekst “NS-wandeling”. Ik heb de wandeling ook als GPS op mijn telefoon staan omdat de ervaring heeft geleerd dat in de drukte van een centrum je soms de markering kunt missen.

Centraal station

Ook deze keer was ik blij dat ik dat had gedaan. Bij het station waren verbouwingen en dan zijn markeringen nog moeilijker te vinden. Ik geniet van de stad Den Haag. Mijn geboortestad maar niet getogen, weinig herinneringen en toch is het fijn om er zo af en toe naar toe te gaan.

Haagse Bos

Vanaf het station, via hoge gebouwen (die in Limburg niet zo standaard zijn) wandel ik het Haagse Bos in. Hoor en zie hier eigenlijk continu de gebouwen en de infrastructuur. Toch kan me dat niet storen. Dat is wat Nederland is, natuur om en door de Nederlandse dorpen en steden.

Ik wandel langs en over slootjes, langs statige gebouwen, kijk naar overstekende eenden, dan nog meer watertjes, een speelbos in het beheer van Staatsbosbeheer en heel veel bruggetjes. Al kijkend en fotograferend geniet ik er van als ik voor mij “ineens” bij het koninklijk paleis sta. De meneer aan de poort kijkt me aan en ik denk “ik vraag het gewoon”.

Mag ik een foto maken door de tralies heen? Hoe bedoel je, nou zo, zodat ik geen tralies op de foto heb. Meneer lacht er om en zegt “van mij wel”.  Vind het wel apart, had niet gelezen dat ik hier langs zou wandelen en kwam voor mij dus onverwacht. Is het speciaal, nee waarschijnlijk niet maar ik vond het wel leuk, nog nooit gezien dus altijd leuk.

Omdat ik toe ben aan een plaspauze ga ik op zoek naar een koffie to go. Ik merk dat ik daar niet veel moeite voor hoef te doen. Daar waar ik in “mijn eigen” Limburg soms een hele wandeling geen horeca tegenkom loop ik er hier zo tegenaan.

Toilet, koffie en door. Ik steek een drukke weg over en zie dat ik langs de Amerikaanse Ambassade loop. Toch raar dat dit op mij indruk maakt terwijl als ik hier was blijven wonen ik dit heel normaal zou vinden. Stukje verder zie ik de ambassade van Jordanie om dan weer de natuur in te gaan en langs een sloot te kijken naar slapende eenden.

Clingendael

Ik zie dat ik in Clingendael ben. Overal staan bankjes, zo mooi dat er zo veel geniet plekjes zijn. Ik zie een zwaan die ik probeer mooi op de foto te zetten (niet echt gelukt). Als ik doorloop kijk ik naar de structuren van de bomen. Nu de bomen kaal zijn bedenk ik me dat je dit nu heel erg mooi kunt zien als mijn oog op een bordje valt. Het bordje heeft nummer 144. Later zoek ik op internet op hoe en wat dit bordje betekend.

Natuurboom.nl wil graag bomen met een “bijzondere natuurwaarde” de aandacht geven die hen toekomt. Wil je er meer over lezen kijk dan op de website.

Waalsdorpervlakte

Dan loop ik de Waalsdorpervlakte op. Een plek waar ik elk jaar naar kijk op 4 mei al zo lang als ik me kan herinneren en die me stil maakt. Het gebied is op veel plekken niet toegankelijk voor bezoekers. Ik kom bij de herdenkingsplek aan, ik houd hier even een stilte/rust moment, gewoon omdat dit er voor mij bij hoort. De grote klok is niet bereikbaar maar met mijn camera kan ik wel inzoomen. In gedachte loop ik verder, ik denk aan het Westerborkpad welke ook veel indruk op me maakte.

Over de struin- en zandpaden wandel ik langs vele bomen als ik een aantal in mijn ogen “rare” stammen van bomen zie. Ze zijn bewerkt en ik snap niet waarom. Wellicht kom ik daar ooit nog achter.

Schaapskudde

Vlak voor het eind kom ik bij een bezoekerscentrum. Ik loop even naar binnen en kijk naar alle info die daar staat. Hierna moet ik een heel aantal treden op om bij een uitkijkpunt te komen. Als ik boven sta zie ik dat er een schaapskudde is. Aan de andere kant wandel ik omlaag en dan zie ik de kudde nog beter. De meeste schapen liggen, ze draaien even hun hoofd maar blijven wel liggen, “hoezo lui”.

Dan loop ik de natuur uit, Wassenaar in, nog even door de straten, langs een plein en een kerk en dan ben ik terug bij mijn auto. Wat een heerlijke wandeling.

Wil jij deze wandeling ook lopen, kijk dan hier voor de info en de GPS (zou ik zeker aanraden om achter de hand te houden).
Ik liep ook andere NS-wandelingen, wil je weten welke, kijk dan hier
Deze wandeling maakte ik in december

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print