Wandelpin Blog

Te voet met boswachter Ellen | Oude Bondswandelweg Zuid-Limburg | Valkenburg – Heerlen

De wandeling start in het altijd sfeervolle Valkenburg. De routekaart leert mij dat ik hier later nog eens langskom, ze kruizen of raken elkaar niet maar ik passeer wel 2 keer Valkenburg. In een stad als Valkenburg is dat geen straf. Deze keer gaat de wandeling naar Heerlen. Er staat een lange tocht op de planning dus op tijd beginnen en best een beetje doorlopen.

Jezuïetenklooster Boslust

Ik merk als snel dat ik eigenlijk best weinig van het echte Valkenburg weinig zie. De wandeling leid me door het stadhuispark langs het oude Jezuïetenklooster Boslust welke helaas onbewoond is en redelijk aan het vervallen is naar de natuur. Het “oude Valkenburg” zoals ik me dat van “vroeger” herinner dat zie ik deze keer niet (ik hoop de volgende keer meer te zien).

Zuil op het plein

In het buurtschap Arensgenhout loop ik over een plein waar het rijksmonument, “Zuil op het plein” staat. Zoals wel vaker zoek ik thuis uit wat de geschiedenis hiervan is. Ondanks dat dit een rijksmonument is (zegt Wikipedia op de pagina van het buurtschap) kan ik er verder niets over vinden. Wie weet leer ik er ooit nog meer over.

Via verharde en onverharde wegen wandel ik naar Nuth. Ondanks dat de paden soms verhard zijn loopt het wel prettig. Op zo’n momenten bedenk ik me dat Nederland niet uit alleen onverhard bestaat en vind ik dat dit er ook bij hoort. Om me heen kijken en genieten van andere dingen en of gedachtes is ook heerlijk.

Nuth

Ik geniet van het water met de groene zijkant en de aparte vogelhuisjes die ik zie.

In Nuth loop ik langs enkele vijvers. Als ik voorbij Nuth ben slenter ik heerlijk door de natuur, langs de Geleenbeek. Ik zie kale bomen met alleen maar zwammen er op, een loopbrug en hoop hier een ijsvogel te spotten. Dit is het gebied waar de ijsvogel leeft maar helaas, deze keer komt hij geen gedag zeggen.

Kasteel Hoensbroek

Ik zie wel heel veel eenden en andere mooie kleine beestjes, aan mooi beeld geen gebrek. Wat een mooi stukje natuur. Vanaf hier loop ik door naar Kasteel Hoensbroek. Hier keek ik wel naar uit om hier langs te lopen. Dit zijn toch de pareltjes op een route, tenminste dat hoop ik altijd maar.

Mijn hoop laat me niet in de steek, wat een statig gebouw. Kasteel Hoensbroek of Gebrookhoes – Kasteel Gebrook (zoals het in het Limburgs dialect wordt gezegd) is een van de grootste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte van het kasteel, met name de hoge ronde toren, dateert van rond 1360. Ik bekijk het kasteel van afstand, maar ook de vijver erlangs is een pareltje, dit heet niet voor niets de “droomvijver”.

Het kasteel had (of heeft) een strategische ligging. Het was onderdeel van de handelsroutes naar Maastricht, Aken en Keulen. Het werd daarom uitgebouwd tot het grootste kasteel tussen de Maas en de Rijn. Tegenwoordig is het een evenementen en expositie omgeving voor jong en oud.

Brunssummerheide

Hierna wandel ik door naar de rand van de Brunssummerheide met soms grote zandvlaktes. Al snel verlaat ik de Brunssummerheide en loop ik naar zandwinningsgroeve Sigrano. Zo’n groeve geeft altijd een aparte kleur aan het water. In deze zandwinningsgroeve wordt zilverzand gewonnen.

Vanaf hier loop ik door naar de Heerlenseweg waar voor mij deze wandeling stopt. Ik ga de volgende route verder naar Slot Schaesberg tot Eys.

Kijk op de website van Wandelboswachter Ellen als ook jij interesse hebt in het wandelpad
Wil jij als herinnering aan je wandeling de speciale wandelpin, kijk dan even hier
Hier lees je alle blogs van de Oude Bondswandelwegen
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Ik wandelde deze wandeling in oktober

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print