Wandelpin Blog

Oude Bondswandelweg van Groesbeek naar Nijmegen

Het laatste deel van deze rondwandeling. Ik wandelde eerder al van Groesbeek naar Groesbeek dit omdat het wandelpad zich bij Groesbeek bijna kruist. Het laatste deel, van Nijmegen naar Groesbeek zal ik zeker ook nog gaan wandelen.

Groesbeekse bos

Vanaf de parkeerplaats bij de molen start de wandeling al direct in het Groesbeekse bos. Het gloeiende landschap van het Groesbeekse bos ligt in Gelderland en is grensoverschrijdend met de provincie Limburg en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
Het bos heeft veel oude bomen maar ook zie je er nieuwe bomen wat tijdens de wandeling goed zichtbaar is aan de bomen die bij de nog jonge stam nog beschermd worden.

Het bos ruikt lekker omdat het een beetje vochtig is wat ik later dan weer minder leuk vind omdat het redelijk vochtig wordt van de regen waar ik in aan de wandel ben. De wandeling gaat over smalle paadjes en de dan nog groene bomen. De groene bomen worden gescheiden door een fietspad welke dieper gelegen is. Ik wandel via de hoge brug naar de andere kant van het bos.

Over de oude treinbaan

Vroeger was het een rails voor zowel personen als goederen transport. De brug die overheen ging was er om de bossen te verbinden. Nu kun je er fietsen en verbind de brug nog steeds de bossen. 
Als ik aan de andere kant komt van de brug zie ik een grote steen met een spreuk er op.
Deze spreuk dateert uit 1928 en is van PJM van Stokkum.

Wandelend langs nieuw aangeplante delen maar ook langs hoge oude bomen zie ik houten wal bescherming. Op één van deze houten beschermingen staat geschreven wat het is want van afstand is dat voor mij wel een vraagteken. Ik begrijp dat het is om iets tegen te houden maar wat en waarom dat “verteld” de uitleg mij.

Wegwal Maldense baan

Een stukje geschiedenis wat zichtbaar is gemaakt met deze wallen

Ik wandel langs de hekken van de Heilige Landstichting en daarna langs het Afrika museum. Bij het Afrika museum loop ik de entree op. Als ik het goed zie is het park dicht maar ervoor is het ook mooi. Ik zie een mooi beeld met een spiegel erin, leuk om daar even te “spelen” met de camera. Na nog wat gedronken te hebben ga ik verder.

Na het Afrika museum kom ik dichter bij het eindpunt, dichter bij de bebouwde kom in maar eerst zie ik nog geulen in het Louisedal. Dit is het oude aquaduct welke werd gebruikt in de Romeinse tijd. Het Romeinse Limes  pad (LAW16) komt hier ook langs.

Nijmegen

Na de natuur wandel ik Nijmegen in. In Villawijk de Kwakkenberg kijk ik naar alle grote huizen en imposante gebouwen als ik een heel mooi gebouw zie. Van afstand maak ik foto’s en als ik dichterbij kom zie ik dat het de entree van een begraafplaats is.
Begraafplaats Rustoord is al voor 1900 geopend en kent dan ook een lange geschiedenis.

Vlak voor het eind loop ik langs een wel heel lang gebouw. Dit is een voormalig defensie opleiding gebouw wat nu als wooncomplex gebruikt wordt. In het complex zit horeca en ervoor zie je allemaal speeltoestellen en jeu de boules banen, een mooie rustige omgeving zo midden in de stad.

Dan is het eind in zicht. Ik wandel via het Keizer Karelplein over de brede Van Schaeck Mathonsingel naar het station waar ik met de bus terug ga naar de auto die geparkeerd staat in Groesbeek.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in oktober

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Kijk op de website van Wandelboswachter Ellen als ook jij interesse hebt in het wandelpad

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling de speciale wandelpin, kijk dan even hier

Meer lezen over de Oude Bondswandelwegen
Hier
lees je meer blogs van de Oude Bondswandelwegen

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print