Wandelpin Blog

Te voet met boswachter Ellen | Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen en terug

De Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen en terug is een rondwandeling van ongeveer 53 kilometer. Een ideaal wandelpad om in een lang weekend of midweek in één keer te bewandelen of zoals ik, nu 1 deel te lopen en de volgende keer weer een ander deel.

Ik koos ervoor om van Groesbeek naar Groesbeek te lopen. Ik starten deze Oude Bondswandelweg op de kruising Rijlaan / Mooksebaan waar ik direct het bos in liep. Nog even oriënterend verlaat ik al snel weer de bosrijke omgeving om al een heuvelige omgeving in te lopen. Je loopt hier over smalle paadjes met aan beide zijdes hekken. Met de mooie blauwe lucht en de witte schapenwolken geeft dit mooie vergezichten.  Soms verlaat je de smalle paden en wandel je over de weg langs de vele wijnrankvelden. De bloesem de blaadjes of de druiven zijn nog niet zichtbaar, daarvoor moet ik dus zeker een keer terug.

Sint Jansberg

De Sint Jansberg is een uitgestrekt maar ook divers natuurgebied van ongeveer 250 hectare groot. Dit beschermde natuurgebied is in beheer van Natuurmonumenten en verbindt De Sint-Jansberg met de Mookerheide en het Duitse Reichswald. Ik wandel deze wandeling door (en langs) beide gebieden.

De Sint Jansberg is ook bekend bij de Pieterpadwandelaars, de wandelaars van noord naar zuid maken hier kennis met de eerste heuvels.

Je loopt zonder dat je merkt het Duitse Reichswald in. Via een wandelaarspoortje ben je in Duitsland. Je loopt hier in alle rust heerlijk door de bossen. Het Reichswald is het grootste natuurgebied van de Nederrijn en bestaat voornamelijk uit loofbomen. Als ik rechts de bossen heb en links een wat meer open vlakte herken ik in de verte een horeca locatie. Als ik dat zie weet ik ook dat in het bos rechts van me het Vliegend Hert leeft. Deze zie je maar zelden en enkel onder bepaalde omstandigheden.

Voor de Coronacrisis gaf Natuurmonumenten hier rondleidingen in de hoop het Vliegend Hert in het echt te zien. Zelf ben ik een keer mee geweest en had ik het voorrecht om ze ook echt te zien evenals de vuurvliegjes welke ook beide in het boekje beschreven zijn. Als Natuurmonumenten deze events weer mag organiseren raad ik ze iedereen aan, zo mooi.

Pauze met een praatje

Verder met de wandeling. Of nee, eerst pauze, gezellig kletsen met andere wandelaars en dan weer verder met de wandeling.  Hier wandel je weer verder op de Sint Jansberg met het water (beekje / slootje) aan je rechterzijde.

In de weide kom ik een kudde schapen tegen, ze zien me niet staan en grazen lekker verder. Daarna wandel ik door naar de Mookerheide. Mijn plan was eerst om de alternatieve route langs Landgoed Mookerheide te lopen. Tijdens het wandelen heb ik er toch voor gekozen om de oorspronkelijke route te bewandelen mede omdat het niet het heideseizoen is. Ik kom als de heide in volle bloei staat gewoon een keer terug om de heide en Landgoed Mookerheide te zien.

Langs de Mookerheide wandelen is ook niet verkeerd. Ik loop af en toe even een heuvel op om van de uitzichten te genieten om dan weer verder te wandelen over het wandelpad.

Het laatste deel wandelde ik door het Groesbeekse Bos. Het Groesbeekse Bos zijn een aantal bossen samen in de gemeente Berg en Dal, het is in beheer van Staatsbosbeheer. In het bos is een zweefvliegveld gevestigd. Omdat het een verzamelnaam is voor diverse bossen samen is het ook een divers bos met veel flora en fauna.

Na ruim 19 kilometer ben ik op het eindpunt van deze wandeling. De andere 33 kilometer ga ik zeker nog bewandelen.

Meer weten?

Neem eens een kijkje op de website van Boswachter Ellen als ook jij interesse hebt in de Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen en terug.
Wil jij meer foto’s zien kun je hier kijken
Ik wandelde deze wandeling op GPS zo heb ik mijn handen vrij voor foto en film. Het boekje nam ik natuurlijk wel mee voor de achtergrond informatie. De GPS kun je middels een code in het boekje via de website downloaden, wel zo handig.

Wandelpin

Wij hebben een samenwerking met Wandelboswachter Ellen Luijks, de uitgever van deze wandelingen. Kijk in de webshop voor de Wandelpin van deze wandelingen.

Wil je de wandeling in beeld zien kijk dan even de door mij gemaakt video.

 

Foutje gezien? Meld het hier

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print