Wandelpin Blog

RivierPark Maasvallei LAW | Maaseik – Dilsen-Stokkem

De routes van RivierPark Maasvallei zijn beide kanten uit gemarkeerd. Vanwege het openbaar vervoer heb ik besloten dat ik deze wandeling van Maaseik naar Dilsen-Stokkem ga lopen. De auto staat in Dilsen-Stokkem en ik ga met de bus naar Maaseik om mijn 4e etappe over dit mooie pad te wandelen.

Maaseik

In Maaseik wandel ik eerst even door het centrum, ik loop over een plein waar een grootst standbeeld staat. Na het centrum wandel ik al snel naar de oude Maashaven en de uiterwaarde van de Maas. De wandeling gaat over het onverharde pad langs de betonnen dijk die er is geplaatst. Op sommige stukken kun je tussen de betonblokken door lopen. Op die plaatsen kunnen schotten geplaatst worden bij een extreem hoge waterstand.

Hoop dat dit nog maar weinig (of helemaal niet) nodig is. Er is veel oppervlakte teruggegeven aan de natuur wat er voor zou moeten zorgen dat het water ruimte heeft en de bebouwing zo veel mogelijk gespaard wordt.

Pelgrimspad

Over dit stuk van het wandelpad gaat ook het Pelgrimspad wat ik dan weer leuk vind na mijn Camino wandeling van afgelopen zomer. Er staan verschillende infoborden met mooie teksten. Na een paar stoeiende paarden zie ik in de verte iets waarvan ik denk dat het tijdelijke kunst is. Als ik in de buurt van de geelachtige grote hopen zand kom zie ik dat er letters zijn gecreëerd met het zand. Ze staan er zeer strak bij en ik ga op de betonnen wal staan om er een foto van te maken.

SAVE OUR SOULS

Wandelpin RivierPark Maasvallei

In het dorpje Heppeneert gaat de route naar rechts waardoor ik langs de kerk en het kerkhof wandel. Het kerkhof is onderdeel van de route, er staan mooie beelden waarvan er 1 echt indruk op mij maakte. De grote paardenbloemen die in 3 faces te zien zijn geven het leven van het begin tot het eind weer.

Met dit kunstwerk in mijn gedachte wandel ik verder langs boerenvelden met allerlei gewassen. Onderweg hoor ik industrie en later zie ik wat ik hoorde. Ik hoorde de grondwinning en verplaatsing van het zand. Ook zie ik 2 monumenten als herinnering aan de 2e wereld oorlog.

Kunstwerken

In de verte zal de Maas liggen (die zie ik niet meer) maar ik wandel nu onderweg naar Dilsen-Stokkem langs de vele wateren die ontstaan of gecreëerd zijn langs de Maas. Ook zijn er velden vol met wijnranken en is er een groot insectenhotel. En dan heb ik het gevoel dat ik bekeken wordt, snap niet waar het vandaan komt als ik beweging zie. Er ligt op een zuil een poes heel stilletjes naar mij te kijken. Ze blijft ook heel lief liggen als ik haar wil fotograferen. Wanneer ik doorwandel springt ze er vanaf, de show is over.

Het laatste deel van deze wandeling gaat door natuurgebied Negenoord- Kerkeweerd. In dit gebied mag je alleen op de paden wandelen, de rest is voor de dieren. Er lopen Galloway runderen en er leven veel watervogels. De zwanen kantelen elke keer als ik ze wil fotograferen onder water waardoor ik heel veel kontjes op de foto kreeg.

Poseren

Informatiecentrum DIlsen-Stokkem

Twee mooie metalen beelden van de dieren die daar leven staan aan de entree’s van dit natuurgebied. Het laatste deel wijk ik van de route af omdat ik naar mijn auto ga.

Voor ik bij mijn auto ben ga ik eerst nog naar het nieuw geopende informatiecentrum in Dilsen-Stokkem. Stephanie van Regionaal Landschap Kempen en Maasland geeft mij een korte rondleiding. Mooi wat daar is neergezet en wat je allemaal kunt zien over het natuurgebied.
Als je in de buurt bent ga er dan even aan, het is zeker de moeite waard.

Weetjes op een rij

Wandelperiode
Ik wandelde deze wandeling in oktober

Onze foto’s
We fotograferen met onze telefoon, systeemcamera of compact camera. Wij bewerken onze foto’s niet met een kleur of een filter, alle kleuren die je ziet zijn kleuren die wij zo hebben waargenomen.

Info over de route
Kijk op de website van RivierPark Maasvallei  als ook jij interesse hebt in het wandelpad

Een Wandelpin
Wil jij als herinnering aan je wandeling over deze LAW ook een wandelpin, kijk dan even hier

Meer lezen over RivierPark Maasvallei
Hier lees je alle blogs van de Rivierpark Maasvallei LAW

Andere wandelingen
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print