Wandelpin Blog

Rivierpark Maasvallei LAW | Maasbracht – Ohé en Laak

De eerste wandeling over het Rivierpark Maasvallei die ik maak is aan de Nederlandse kant en gaat van Maasbracht naar Ohé en Laak. Een relatief korte wandeling, het weer voorspelde niet veel goeds maar ik wilde wel graag op pad. Daarom een korte wandeling.

Deze wandeling maak ik nadat het nog geen 2 maanden geleden is dat Limburg getroffen werd door extreem hoog water in de Maas en de zijwateren.

Maasbracht

Mijn wandeling start vlak bij de Maas in het dorp van Maasbracht. Maasbracht in het midden van Limburg is sinds 2007 geannexeerd en behoort bij de gemeente Maasgouw. Na een aparte boomstronk en de De Sint-Gertrudiskerk wandelde ik naar de Maas.

In Maasbracht heb je een Haven (één van de grootste binnenhavens in Nederland), een sluizencomplex en het Binnenvaartmuseum. Als je over de kade langs de Maas wandelt zie je beelden van 3 meisjes. Deze kunstwerken zijn in 2014 geplaatst en maken de verbondenheid van Maasbracht met het water en de scheepvaart duidelijk. De 3 figuren zijn alle drie op een geheel eigen wijze verbonden met het water en de scheepvaart.

Deze beelden, wandelen langs de Maas in Maasbracht had ik al eerder gedaan tijdens mijn wandeling over het Maaspad. Altijd leuk om te zien hoe anders plek dan weer is als je het via een ander pad en ook andersom bewandeld.

Naar de Maasvallei

Via de sluizen verlaat ik Maasbracht en wandel ik (met donkere wolken boven me) richting de Maasvallei. Helaas vanwege het hoge water van juli mag ik hier het park niet in. Kon me dat goed voorstellen. Had hier eerder gelopen tijdens mijn wandeling over het Maaspad en toen vond ik het (zonder hoogwater) al erg drassig. Ik zoek hier even mijn eigen weg om zo snel als mogelijk weer terug te kunnen keren op de route.

Bij de brug over de verlengde oude Maas kom ik terug op de route en wandel ik naar Stevensweert.
Als ik Stevensweert binnenloop zie ik een groot insectenhotel in de vorm van de vestingstad. Na een wit kerkje kom ik bij de (voor mij)  eerste punt van de vesting aan. Het dorp is met de buitenrand verbonden via vlonders.

De wandeling gaat niet via het dorp maar als je er zin in hebt, er is een Historische Wandelroute. Het centrum is zeker een leuke aanvulling. Ik wandel door naar De Hompesche Molen. Deze 300 jaar oude graanmolen is een rijksmonument en de hoogste stellingmolen in Limburg. Sinds 2014 is deze molen in het beheer van Natuurmonumenten.

Konikpaarden

Vanaf hier wandel ik naar de Maas waar ik al van verre de St. Annakapel zie. Deze staat mooi te pronken tegenover de ondertussen weer blauwe lucht. De wandeling om de Teggerse Plas is lekker dicht langs het water, hier is prima te lopen over de paden. Bij de Dilkensplas zie ik in de verte een kudde Konikpaarden. Lijkt wel een schilderij of een ansichtkaart zoals de paarden daar in de natuur van afstand zichtbaar zijn.

Ik verlaat het natuurgebied via de haven en camperplaats. Aan de andere kant op kleine “eilandjes” op de Schroevendaalse plas zie ik nog Galloway runderen en Kasteel Hasselholt. Het kasteel ook wel ‘t Geutje’ genoemd (dialect voor ‘het Goedje’) heeft een jaartalsteen uit 1548 is een particulier eigendom en niet te bezichtigen alleen van afstand te bekijken.

Na dit mooie stuk historie ben ik aan het eind van mijn wandeling. Wat ik hierna ga wandelen weet ik nog niet, een stuk bij het witte dorpje Thorn staat hoog op mijn “wensenlijstje”.

Kijk op de website Rivierpark Maasvallei als jij interesse hebt in dit wandelpad
Wil jij als herinnering aan je wandeling over deze LAW ook een wandelpin, kijk dan even hier
Hier lees je alle blogs van de Rivierpark Maasvallei LAW
Als je meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Deze wandeling liep ik in augustus 2021

Foutje gezien? Meld het hier

 

 

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print