Wandelpin Blog

Roots Natuurpad | van Hernen naar Ravenstein

Een openbaar vervoer dagje. Met de trein en de bus naar Hernen om in Ravenstein direct met de trein terug naar huis te kunnen. Vertrek is in Hernen, had er nog nooit van gehoord (niet zo heel vreemd, las dat het plaatsje minder dan 1000 inwoners heeft) en dat vind ik altijd erg leuk. Geen idee wat je dan te wachten staat en dan positief verblijd worden door de sfeervolle omgeving.

Sint-Judocuskerk

Als ik uitstap zie ik als eerste een kleine versie van de Sint-Judocuskerk die ik met de bus al was gepasseerd. Een mooi beeld die van verroest metaal is gemaakt. Ik loop terug naar de Sint-Judocuskerk, maak enkele foto’s en loop dan door naar het kasteel.

Kasteel Hernen

Kasteel Hernen is één van de vele kastelen die in beheer zijn van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen & Het Geldersch Landschap. Het bestaan en onderhoud is hiermee gegarandeerd voor de toekomst.

In 1968 werden hier delen opgenomen voor de televisieserie Floris

Hernense Molen

Hierna wandel ik via een tunnel onder Rijksweg A50 door naar Landgoed Hernen. Ik kijk naar de blauwe lucht en een eenzame nog kale boom als ik bij een watertje kom waar de zon heerlijk op staat te stralen en waar ik aan de andere kant een molen zie.
Met een ommetje kom ik bij de Hernense Molen.
De Hernense molen is een windmolens welke toen nog niet werd gebruikt om energie op te wekken maar om van graan meel te produceren van granen.

Krokussen

Slingerend over de paden, uitkijkend op water, mooie luchten, hoge (in soms zeer rechte rijen) nog kale bomen kom ik bij een heel mooi landhuis. De naam weet ik niet, ik zag alleen dat je er echt niet mocht wandelen, dat stond op een duidelijk bordje. Maar wat ik ook zag waren heel veel krokusjes die een mooi contrast waren met de statige woning.

Land van de Heerlijkheden

Ik kom hierna uit in het plaatsje Leur. Ook zie ik een bordje “Land van de Heerlijkheden”. Ik vond het landhuis een Heerlijkheid om te zien maar weet eigenlijk niet waarom het Land van de Heerlijkheden heet. Dat ga ik thuis maar eens uitzoeken.

Heerlijkheden ontstonden in de vroege middeleeuwen. Grondbezitters en kerkelijke leiders verwierven economische, politieke en juridische macht over een of meerdere stukken land. Zij noemden zich ‘heer’ en het gebied waarover zij gezag uitoefenden een ‘heerlijkheid’. Er kwamen kastelen, kerken en boerderijen. Dorpen werden uitgebreid, infrastructuur aangelegd en er ontstond een vorm van waterbeheersing

In het midden van Leur staan op een soort van rotonde allemaal bankjes, tijd voor pauze. Ik kijk naar de kleine witte bloempjes die er groeien en naar een vervallen schuur met een wel heel aparte top op het dak. Na mijn thee en een broodje wandel ik verder richting de watertoren.

Ravenstein

Via een viaduct onder het Wezelpad kom ik in een woonwijk waar ik kleurrijke garagedeuren zie. Hier volg ik enige tijd de weg door een woonwijk en langs een drukkere weg om bij de Jachthaven over de dijk naar Ravenstein te wandelen. Wandelend over de dijk zie ik het weer slechter worden en voel ik de kou en de wind opkomen. Via een flinke trap kom ik op de brug die ik over moet steken om aan de andere kant te komen. Met de trap weer omlaag en dan wandel ik langs de Maas Ravenstein in.

Een kanon, een mooie spreuk op een muur, een stadspoort en een kerk laten de oudheid van het dorp zien. Als ik naar het station loop herken ik enkele plekjes van het Maaspad, wandel ik nog langs een molen om na ruim 14 kilometer op het station te wachten op de trein naar huis.

Volgens de gids en de info op Wandelnet is de route 11,5km. Dat zal zeker kloppen omdat ik aanloop meters had en de route verlengd heb tot het station in Ravenstein.

Al met al een mooie dag en een route die zeker de moeite waard was.
Ik loop de etappes niet op volgorde, de vorige liep ik van Arnhem naar Doorwerth

Deze wandeling liepen wij in februari

Kijk op de website van Roots als ook jij interesse hebt in “het langste NATUURPAD van Nederland”
Wil jij als herinnering aan je wandeling ook de wandelpin van het Roots Natuurpad? Klik kan hier.
Hier lees je meer blogs van het het langste NATUURPAD van Nederland
Als je nog meer wilt lezen over onze wandelingen, kijk dan op onze overzichtspagina

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print