Wandelpin Blog

Trage Tocht Swolgen

Deze wandeling gaat van Swolgen langs Broekhuizen naar Lottum en weer terug. Ik heb besloten deze wandeling in Lottum te starten. Route blijft hetzelfde maar een iets andere volgorde.

De auto parkeer ik bij de kerk in Lottum. Zo loop ik achter de kerk langs al direct richting de maas. Het eerste mooie gebouw kom ik dan ook direct tegen. De straat heet Borggraaf en zo heet ook het kasteel.

Kasteel De Borggraaf is een kasteel uit 1551. Het is een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen.

Als ik doorloop zie ik ook de zijkant van het kasteel en de bijgebouwen, mooi plaatje!

Lopend over de onverharde paden zie ik op afstand de maas en de schepen. Je wandelt door het natuurgebied welke wordt onderhouden door Staatsbosbeheer (Broekhuizerweerd & Aastbroek). Het gras is groen, de lucht mooi blauw, het pad modderig en de poeltjes die ook vaker droog staan zijn nu goed voorzien van water.  

Ik ga steeds dichter naar de maas toe. Uiteindelijk loop ik met rechts van mij de maas en links van mij de uiterwaarden echt tussen het water door. Op afstand zie ik een rund drinken uit de uiterwaarden en de eenden die opvliegen omdat ik natuurlijk geluid maak.

Als ik bij het veer van Broekhuizen aankom (welke je niet overgaat tijdens deze wandeling) zie ik een best luguber beeld staan. Op de uitleg staat dat het “Christophorus” is. Het is het beeld van de dode Christophorus (geraamte met mantel) op een boomstam met een lange staf, zonder voeten, daarnaast staat een houten sokkel met daarop de dode vogel in brons en 2 afgehakte voeten welke niet in proporties is met het beeld.

Broekhuizen

Heel even loop je door het centrum van Broekhuizen om weer terug de natuur in te gaan. Je wandelt via de Swolgener heide naar Swolgen. De heide is in deze tijd van het jaar vooral uitgedroogd met weinig charme. Toch in het geheel, met de zo en de blauwe lucht is het mooi.
Als ik op een heuveltje een bankje zie staan besluit ik daar even te pauzeren. Het bankje heeft de tekst “rust efkes en geniet”, dat heb ik dan ook gedaan.

In Swolgen loop je langs de kerk, verder zie je weinig van het dorpje.

Schotse Hooglanders

Ik zie een bord, begrazingseenheid Swolgenderheide, wandel door het poortje en zie al snel 2 Schotse Hooglanders. Mooi in de haren, zelfs een beetje glanzend, mooie hoornen, een bruine en een zwarte en wat ben ik dan blij dat ik zonder mijn hond ben gaan wandelen.

Die zwarte vind mij niet leuk en besluit om in een drafje met de hoornen vooruit naar mij toe te komen. Zonder reden, ik was ver genoeg weg, hield even stil voor een foto op grote afstand (plaatjes hier zijn ingezoemd). Na een licht gilletje en flink doorlopen liet hij mij gelukkig verder met rust, was wel weer een leermomentje.

Ik heb opgelucht ademgehaald, er was de dag ervoor net in het nieuws dat er iemand op de horens was genomen. Ondanks alle meningen van iedereen na dat bericht, ik deed echt niets fout, niet te dicht bij, geen geluid, er waren een kalveren, dit was zonder reden flink schrikken.

Kort daarna verlaat ik door een poortje de begrazingseenheid weer en passeer ik een gedenkbos. Dan kom ik de wit-rode markering tegen van het Pieterpad, er komen dus allemaal herkenningsplekken.

Schuitwater

En dan is daar het schuitwater. Dat vind ik zo’n mooi iets. Heerlijk wandelen tussen het water, over vlonders, ik vind het rustgevend. De vlonders volgen elkaar op, de zijn scheef komen omhoog en zijn glad. Het is dus oppassen geblazen om niet in het water terecht te komen.

De uitzichten langs de vlonders zijn mooi, de mossen, de omgevallen bomen en de stilte, mooi stukje Nederland. Na een golvende brug loop ik langs een stuk land waar allemaal nieuwe bomen of iets anders zijn geplant. Mooie rechte lijnen, houten stokken en bomen/struiken!

Dan ben ik terug in Lottum en ga ik na 17 kilometer weer terug naar huis.
Gewandeld in een mooi stukje Noord-Limburgse natuur.

Deze wandeling staat in het boekje van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, lopen door Landelijk Limburg.
De wandeling is hier te downloaden.
Kijk hier voor nog veel meer foto’s van deze Trage Tocht Swolgen.
Ik heb al meer Trage Tochten bewandeld, wil je meer lezen, kijk hier.

Wil jij een herinnering aan je wandelingen, kijk dan eens naar een Wandelpin. Kijk hier hoe je die kunt bestellen


Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print