Wandelpin Blog

Wandelen in Baarlo

Op de website Wandelgids Zuid-Limburg had ik gezocht naar een wandeling niet te ver van huis, tussen de 10 en de 15 kilometer en aan de andere kant van de Maas. Ik vond een route in Baarlo, ruim 11 kilometer lang. Op de kaart zag ik dat het licht- en donkergroen gekleurd was dus dat je wandelt langs landbouwgrond als door de bossen. Verder ook een kasteel en omdat ik niet onbekend ben in Baarlo weet ik dat er ook een watermolen, een kasteel en een tuin met beelden is, dit zit niet in de route maar ga ik wel bezoeken tijdens mijn wandeling.

De auto parkeer ik “in het centrum” van Baarlo, tas, fotocamera, de route en op pad. Als eerste wandel ik naar de drukke Napoleonsbaan welke ik moet oversteken om aan de andere kant de natuur in te gaan.

Het eerste wat ik zie zijn bloemen en dat terwijl ik op zoek ben naar paddenstoelen. De bloemen hebben nog mooie felle kleuren, een mooi stukje insectenwildernis. Verder lopend kom ik in het bos en daar zie je de bladeren al in vele herfstkleuren aan de bomen en op de grond. Langs het bos ligt landbouwgrond waar rabarber op groeit. Het ziet er allemaal verlept uit maar nu valt het mij pas op hoe groot die bladeren zijn.

Ook wandelde ik langs de vele aspergevelden. In deze tijd van het jaar geen asperges maar wel heel veel groen op de velden. In dat groen ook veel herfstkleuren een mooi beeld om te zien.

De Kwistbeek kom je halverwege deze wandeling tegen maar ook aan het eind van de wandeling en helemaal aan het eind bij de watermolen.

De Kwistbeek is een beek in Nederlands-Limburg. De bron bevindt zich in Helden in de buurtschap Stogger. De beek loopt naar Baarlo waar zij uitmondt in de Maas.

Het  Boekenderbos is een natuurgebied van 234 ha in de omgeving van Baarlo. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer. De bossen bestaan voornamelijk uit in de 19e eeuw aangelegde naaldbossen, welke het stuifzand moesten beteugelen hierdoor zul je hier minder paddenstoelen tegen komen, ondanks dat zijn de geen die ik zie wel mooi. Paddenstoelen zijn er maar zo kort dat het telkens weer genieten is.

De bossen ruiken heerlijk hebben veel kleur en mooie vergezichten. Sommige stukken langs het water zijn een mooie afwisseling met een water-hoogteversnelling en mooie waterkanten. Aan het eind wandel je langs de stallen van Hendrix, een internationaal bekend spring- en handelstal.

Aan deze kant van de weg eindig je bij Chateau De Raay. In de tuin staat een mooi beeld, ook het aanzicht van het Chateau steekt mooi af bij de kleuren van de natuur.

Ik steek de drukke weg over en wandel naar kasteel d’Erp, Wasplaats De Sprunk en de watermolen van Baarlo. In de tuin waar je al deze monumentale gebouwen kunt zien staan ook de beelden van Shinkichi Tajiri

Tajiri was een Nederlands-Amerikaanse beeldhouwer van Japanse afkomst

Vanuit dit park wandel ik terug naar de auto. Een fijne wandeling van iets meer dan 11 kilometer.

De wandeling kun je hier downloaden
Kijk hier voor de andere wandelingen

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print