Wandelpin Blog

Deltapark Neeltje Jans

Als je naar Walcheren gaat is een bezoek aan het Deltapark Neeltje Jans een leuke dagbesteding.
Bij de naam Neeltje Jans denk je eerst aan de Deltawerken en minder aan de natuur die er is. Van oorsprong is Neeltje Jans een zandplaat. Deze zandplaat werd ten tijde van de bouw van de Deltawerken opgehoogd om als werkeiland te gaan fungeren.

Deltawerken

Toen de Deltawerken klaar waren (hoewel klaar, ik denk dat er altijd gewerkt wordt) lag er een groot eiland van ruim 250 hectare wat niet meer gebruikt zou worden. In de tussenliggende jaren waren verschillende dier- en plantensoorten zich hier thuis gaan voelen. Natuurmonumenten heeft het toen samen met het Zeeuwse Landschap opgekocht om er een natuureiland van te maken en de flora en fauna in stand te houden dan wel uit te breiden. Voor ons als wandelaar natuurlijk heerlijk.

Wandelroute

Ik had gelezen dat er een route van 8 kilometer is met een uitloop van 2 kilometer naar het vogelkijkpunt. We beginnen onze route niet bij het pretpark, maar op een parkeerplaats bij de dijk een stukje verder op. We hebben een GPS route op de telefoon en lopen de route andersom als beschreven, dan hebben we iets over de helft een horecapunt bij het pretpark.

Nadat we eerst even voor ons uit hebben gekeken naar de grote pilaren in het water en heel even een zeehond zagen zijn we gaan wandelen. We lopen eerst een lang recht stuk met links de doorgaande weg (die zien we niet alleen af en toe een hoge auto). Op dit rechte stuk zien we veel zeemeeuwen in de zon liggen.

 

Tussen de duinen

Waar we links de weg onderdoor kunnen gaan we rechts, zo komen we in de duinen. In de duinen staan heel veel struiken met allemaal witachtige proppen erin. Geen idee wat het is. Als ik dichterbij kijk zie ik er allemaal rupsen op zitten. De struiken zijn duindoorns en de rupsen zijn van de bastaardsatijnvlinder. Het witte wat ik zie zijn de spinsels waarin de rupsen zich beschermen tegen de vijand.

 

Over de duin heen kom je op een stukje strand wat (bijna) ongerept is. Aan de prullenbakken op het strand kan je zien dat er wel toeristen komen maar tijdens ons bezoek was het helemaal leeg. Ik heb daar echt even gezeten en voor me uit zitten dromen naar niets. Gewoon even helemaal alleen voelen, soms zo lekker.

De oversteek

We lopen terug om onder de weg door te lopen en de natuur weer in te lopen. Tussen de struiken loopt een pad, aan het eind komen we bij water uit. Zowel mijn GPS als de routemarkering van het Nederlands Kustpad zegt dat we moeten “oversteken”. Geen idee hoe ze dat hadden bedacht, het water staat een halve meter hoog en we zien het met de minuut stijgen. Zelfs als we onze schoenen en sokken uittrekken om door het water te lopen worden we nat. Het water staat tot ruim boven mijn knieën, leuk met de korte broek maar met onze spijkerbroeken geen optie.

We kijken of we een andere plek kunnen vinden om over te steken maar dat lukt helaas niet. Daarom lopen we terug om nog een stuk langs de weg te wandelen. We lopen naar de horeca bij het Neeltje Jans park en genieten in de zon van iets met vis, weinig andere keus, maar zeker geen straf.

Vogelkijkhut

Na onze lunch wandelen we naar de vogelkijkhut. Je kunt zeggen, een saai stuk maar ook saaie stukken zijn mooi. We kijken onze ogen uit naar de toch nog steeds aanwezige bouwactiviteiten.
De vogelspothut ligt erg beschut, je moet zoeken om hem te vinden. Vind hem ook wel een beetje achterstallig onderhoud hebben.

Ik ga voor de hut zitten (dan zie ik hetzelfde) en kijk in de verte naar een zandplaat met allemaal vogels er op. Als we het daar gezien hebben lopen we weer terug, terug naar de auto. Bij de auto die geparkeerd staat bij het Vogelstrand hopen we nog zeehonden te zien. Helaas, dat is ons niet gegeven. We zien een mooie blauwe lucht met witte schaapjes wolken, een zandplaat met vogels maar geen zeehondjes.

Ondanks de grote bouwwerken en de vele windmolens is het een mooie rustige omgeving. Als je in de buurt bent en de kans hebt, sla een wandeling op dit “eiland” niet over maar geniet van de rust.

Wij hebben genoten van ruim 10 mooie kilometers. Fijn dat dit soort gebieden in stand worden gehouden en worden onderhouden door onder andere Natuurmonumenten.

Kijk hier voor meer foto’s
Nog meer Zeeland input kijk dan hier

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print