Wandelpin Blog

Rondje Fliegerhorst | Venlo – Herongen

In Venlo en net over de grens in Herongen (Duitsland) heb je het gebied rondom het oude vliegveld de Fliegerhorst. Dit vliegveld ligt in natuurgebied de Groote Heide. Fliegerhorst stamt uit de 2e wereld oorlog en van ervoor.

Vanaf 1913 lag op deze locatie al een bescheiden Nederlands vliegkamp dat door de Duitsers werd uitgebouwd tot een complex van in totaal 1075 hectare op het grondgebied van de Nederlandse gemeente Venlo en de (huidige) Duitse gemeentes Nettetal en Straelen

Ik had er al vaker over gelezen en sommige delen ook al eens eerder gezien maar de overblijfselen van de hangar (waar er nog maar 1 van is) had ik nog nooit gezien. Toen ik een wandeling vond die langs de hangar ging besloot ik om deze wandeling te gaan bewandelen. Ik maakte een wandeling met het programma route.nl de route is 11 kilometer lang (onderaan deze blog kun je de link naar de route vinden)

Het is deels bewolkt maar heeft wel een mooie blauwe hemel en heel veel groen. Ik parkeer de auto bij het informatiecentrum van de Groote Heide. Als eerste wandel ik langs de 2 hangars van de zweefvliegvereniging. Ik neem een smal zandpad langs één van de hangars om achter de hangar een smal bospad in te gaan. Dit pad zou ik zelf nooit bewandeld hebben zonder een routeplan.

Als ik de meer doorgaande weg weer bereik kom ik bij een herdenkmonument aan. Dit monument wordt doorkruist door een grenssteen. Verderop kom ik een bank tegen met een wel heel aparte tafel. Een tafel van een gemetseld rest blok van een gebouw of zoiets.
Dan passeer ik bij de doorgaande weg een grote steen met de tekst TOR9. Deze steen is een stuk puin uit een oude hangar. Het is geplaatst op 27 april 1985 als herinnering aan de ingang van de vroegere ingang van het vliegveld.

Naast herinneringen uit de 2e wereld oorlog is het ook een mooi natuurgebied. Als ik er wandel is het mais aan het groeien wat een mooi contrast geeft met de blauwe hemel. Er staan verschillende vogel en wild spot hutten maar ook flinke blokken. Leuke vind ik dat ze wit-rood gestreept zijn. Zo ben ik toch weer even op een LAW wandelpad.

De wandeling gaat langs verschillende hekwerken. Deze hekken staan langs de paden om het militaire terrein te bewaken.

Halverwege de wandeling kom ik langs de hangar waar de wandeling om begon. Eerst twijfel ik, er staat een paal en een verbodsbord. Vreemd, de routeplanner zegt echt dat ik daarnaartoe moet. Ik besluit om het bord te negeren en het bospad in te lopen. Al snel zie ik de hangar maar ook een infobordje. Dat past in mijn ogen niet bij het verbodsbord, waarom iemand informeren met algemene info maar ook verbieden om dat bord te gaan bekijken.

Maar goed, bord genegeerd en de hangar gevonden. Geen idee wat ik er van moest verwachten. Het ziet er oud en vervallen uit. De wetenschap dat dit de enige overgebleven hangar is maakt het bijzonder. Ik wandel het pad terug en zie al direct het volgende aandachtspunt.

De restanten van een verwarmde hangar. Een stenen gebouw, er waren er 49 van en enkele waren verwarmt. Deze werden gebruikt voor reparatie en als opslag. Er staan een groot hekwerk omheen dus ik maak mijn foto’s door het hek heen.

De volgende highlight is de schietbaan. Deze zie ik wel op een plaatje met uitleg maar ik kan de schietbaan niet zien. Ook deze ligt achter een hek. Dit is het gebied van de Duitse staat, hier is een militaire basis.

Nog een oud vervallen gebouw volgt met een weiland met windmolens (welke stilstaan ondanks de flinke wind). Éénmaal terug in Nederland wandel ik de Groote Heide op.
Dit natuurgebied is hier omringt met een hekwerk en ik zie de “waarschuwing” dat er schapen kunnen lopen. Die schapen zie ik al snel en we komen ze meermalen tegen. De honden vinden ze reuze interessant.

De heide zelf is nu droog en grauw maar als je ooit zin hebt om hier te wandelen doe het dan eind augustus / september als de heide in bloei staat, dan is het zo mooi. Het is altijd mooi maar dan nog net iets mooier.

De route gaat langs de startbaan van de zweefvliegvereniging. Nu zag ik alleen de gele wagen die de kabels voor de zweefvliegtuigen optrekt. Enige tijd geleden wandelde ik langs dit terrein en zag ik vele vliegtuigen zich klaarmaken om te gaan zweven. Dit staat nog op mijn wensenlijstje, ik zou dat graag een keer willen doen als passagier. Nog een kort stuk door een bosrijke omgeving en de heide en dan ben ik terug bij mijn auto. Mooie route, mooi om de hangar een keer te zien. De honden moe, ik een beetje moe, samen moe en voldaan.

Ik liep deze route via route.nl, als je de GPS wilt ontvangen (omdat je geen route.nl gebruikt) kun je mailen naar wandelen@wandelpin.nl, dan kan ik je de GPS per mail laten toekomen.

Lees ook mijn blog over een wandeling over de Groote heide

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print