Mijn wandelschoenen mijn gereedschap

Heb jij als hobby breien heb je breinaalden nodig, voor het vissen een hengel en voor het wandelen zijn fijne wandelschoenen belangrijk. De wandelschoenen (en sokken) zijn het “gereedschap” voor de wandelaar, tenminste, zo voelt dat voor mij. Ik heb van nature geen moeilijke voeten. Net als (bijna) iedereen loop ik wat scheef, mijn hak is aan de buitenkant meer versleten dan de binnenkant. Volgens het loopcentrum niets raars en geen reden voor correctie.

Ik heb dan ook genoeg keus als het wandelschoenen betreft. Toen ik 3 jaar geleden actief begon met wandelen ben ik gestart op mijn gympies, ik liep hele delen van het Pieterpad op. Daarna zijn er nog enkele paren voorbij gekomen, laag en hoog. Ik was onbekend met wandelen en wandelschoenen en merkte in de paren die ik heb kocht wel verschil.

Als ik na 2 jaar verschillende paren te hebben “versleten” wist was dat ik iets hoger lekker vind maar dat ze ook niet te zwaar moesten zijn. In een speciaalzaak bij mij in de buurt maakte ik kennis met Grisport.

Ik gaf mijn wensen aan, iets hoger en niet te zwaar. Na verschillende paren te hebben geprobeerd stapte ik in een Grisport schoen en zei ik direct, ja dat is hem. Nog even op een “heuvel” (een schuine plank met je voeten naar onder kijken of je tenen de voorkant niet raken) proberen of de maat goed is en dan weet ik het zeker, deze worden het.

Een paar dagen later ging ik 2 dagen wandelen over het Westerborkpad. Het was heel nat en drassig over de dijken bij het Muiderslot. Ik liep die 2 dagen 50 kilometer zonder een blaar, de vriendschap met mijn wandelschoenen was gesloten, ik wist dat ik een goede keus had gemaakt.

Nu ruim een jaar verder ben ik ook een paar schoenen verder. Het “oude” paar doe ik niet weg, als het heel modderig is kies ik voor het paar wat al heel wat modderpaden heeft bewandeld.

Ik heb enige tijd geleden mijn enthousiasme gedeeld met Grisport en daarop kreeg ik het aanbod om een nieuw paar te testen. Ik mocht zelf kiezen en heb gekozen voor het nieuwe model de “ARIZONA MID”. Na ontvangst natuurlijk eerst goed gepast want de maat (pasvorm) is en blijft belangrijk en online lastig te bepalen. Ik had gekozen voor dezelfde maat als mijn andere paar wat een goede keuze bleek te zijn.

Moet eerlijk zeggen dat ik dit online durfde omdat ik al een paar heb van Grisport en de maat goed overeenkomt. Ga jij kijken voor nieuwe wandelschoenen, ga dan passen, dat is echt belangrijk. Nabestellen van het paar waar je happy mee bent is prima maar nieuwe uitzoeken kun je niet online.

Ik heb mijn nieuwste aanwinst meegenomen op onze vakantie en er vele kilometers op gemaakt ook nu, net als bij mijn eerste paar van Grisport zonder ongemakken.

Wat maakt deze schoen voor mij nou een fijne wandelschoen ofwel het juiste gereedschap.

Comfort
Allereerst natuurlijk het comfort. Dat is voor iedereen anders en moet je echt zelf “voelen”.

Gewicht
Zoals ik schrijf houd ik van lichtgewicht schoenen en dat zijn deze wandelschoenen zeker.
Tijdens het passen in de speciaalzaak heb ik verschillende paren gepast die allemaal zwaarder waren.

Waterdicht
Dan wil ik graag wandelschoenen die waterdicht zijn. Natte voeten worden koud en daar krijg ik kramp van, geen succes dus.

Bovenstaande zijn de 3 hoofdzaken voor mij

Maar het heeft nog extra’s
Toen ik dit nieuwe paar kreeg en ze ging dragen merkte ik nog 2 pluspunten.

De tong
Allereerst zag ik dat de “tong” van de schoen niet los is. De tong zit door een “flapje” vast aan de schoen. Nooit over nagedacht maar ik merkte dat dit voor mij een extra voordeel was. Nu kan er ook via de opening bij de tong geen vocht naar mijn voeten toe. Als je langs de zee loopt en het heerlijk vind om dan dichtbij te lopen komt het water ook wel eens hoger dan alleen de schoenzool, nu kwam er via de randjes geen water mijn schoenen in.

Haakjes
Daarnaast vond ik de haakjes prettig die op de schoen zitten prettig.
Eerst heb je de vetergaatjes, dan een iets verder liggend haakje en dan de “standaardhaakjes” aan de bovenkant. De iets verder liggende haakjes gebruik ik om de strik van de veter achter te haken.
Dat heeft als voordeel dat ze niet los slingeren op mijn voet. Bij mijn andere schoenen stop ik de veters altijd in mijn schoenen omdat ik de losse strik storend vind tijdens het wandelen.

Samen met comfortabele sokken heb ik zo wel een ideaal setje gevonden. Zo heb ik het juiste gereedschap aan mijn voeten.

Wil jij weten waar je deze “pantoffels” kan kopen, kijk dan even op de website van Grisport.  Er zal denk ik ook wel een speciaalzaak bij jou in de buurt zijn.