Wandelpin Blog

Petranpad doorsteek

Na de 9 etappes en 112 kilometer over het Petranpad gaan we ook nog de 3 doorsteekwandelingen bewandelen.

Doorsteek C

Van Grubbenvorst naar Tienray

De start is bij speeltuin Roeven in Grubbenvorst, ideaal want daar is altijd parkeerplaats genoeg in de ochtend. Het is geen hele lange wandeling, hij is volgens de makers 12 kilometer lang. Wel een fijne afstand en we hebben heerlijk weer (korte broek en shirt, zalig).

 

Alles staat in bloei en de lucht kleurt blauw boven de boerenvelden. We lopen via de Houthuizerheide, door de bossen naar het schuitwater.
Het gebied met schuitwater passeer je ook tijdens het Pieterpad, we hebben dus ook allebei herkenningspunten.

 

Tijdens de pauze zien we vlinders en libellen, toch blijft het altijd lastig om ze op de foto te zetten.
Na het schuitwater komen we bij een woonhuis wat het voormalige station van Tienray is. Een infoplaat verteld nog veel meer. Zo is het ook de plek waar vlak voor de bevrijding nog mannen uit Tienray op transport gezet zijn. Echter kwam de trein niet en hebben ze moeten lopen. Voor de mannen is ook een gedenkplaat geplaatst.

In Tienray zit de bekende ijssalon Clevers waar we ons pad afsluiten met een kopje koffie en ijsje, verdiend. We hebben het mooie wandelpad afgesloten en gaan nu samen op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Doorsteek B

Van America naar Sevenum

Dit is een doorsteek die door de makers in tweeën in verdeeld, daarom nu de 2e helft van de doorsteek. Op de website van Landschap Horst aan de Maas heet deze wandeling Doorsteek-B.

We starten in America bij de St. Jozefkerk. Als eerste komen we langs een golfterrein waar een vriendelijk bord staat dat er koffie en toilet binnen is. Daar maken we graag gebruik van. Koffie mag niet vanwege Covid maar de toilet wel. Na een iets langere pauze omdat het een hele klus is om alles uit en weer aan te doen (beetje veel aan vanwege de temperatuur) gaan we verder.

Vlak voor we de verharde weg verlaten zien we een informatie bord van Uitzichtpunt Zuringspeel. Als we ver doorkijken zien we een heuvel met “iets” erop. Het bord verteld ons dat we in een gebied zijn waar een berg is ontstaan al gevolg van meer dan 20 jaar vuilnis storten.

Nu is Uitzichtpunt Zuringspeel het hoogste publiektoegankelijke punt van noordelijk Limburg. Dertig meter verheft zich “De offertafel” boven het maaiveld als een symbolische handreiking richting de natuur en geeft de wandelaar een mooi panoramabeeld.

Om van dat uitzicht te genieten moeten we eerst door een weiland, een klappoortje en een leuke klim maken. Het laatste stuk, om echt bij de offertafel te komen kan met traptreden.

We eten hier een boterham, kijken naar de omgeving en gaan weer verder. In de velden die we zien staan verschillende groepjes van Jeneverbes struiken. Mooi dat die zijn blijven staan. Sinds 2017 zijn ze niet meer beschermd maar ze groeien zo traag dat het wel mooi is dat er op verschillende plekken in Nederland wel groepjes blijven bestaan.

We lopen verder, beetje industrie, boerenvelden, dieren in de weide en dan komen we weer in de natuur terecht waar we een kapel tegen komen. Ook wandelen en zien we soms hele brede graspaden in het midden van het bos, lijken wel landingsbanen zo breed zijn ze.

In deze bosrijke omgeving zien we allemaal “dingen” die niet standaard in een bos zijn. We zien aparte stoelen en een kruis met een groot bronzen beeld. Bij het kruis staat een infobord welke ons verteld dat het een “Devotiekruis” is en bedankt men de natuur. Daarna is er een open veld een soort hangplek, bank, uitkijkpunten en schuilplekken.

Hierna wandelen we nog een stukje verder en dan zijn we bij ons eindpunt. Volgende keer wandelen we Doorsteek-C en dan is het Petranpad echt helemaal klaar.
Deze wandeling hebben we de volgende knooppunten gelopen: 25 – 27 – 28 – 6 – 23 – 40 – 97 – 93 – 31 – 92 – 30 – 33 – 34 – 35 – 48 – 49 – 42. Wij liepen deze wandeling in januari.
Wil je ook je meer lezen over de eerdere etappes, kijk dan op mijn blog over de rondwandeling van het Petranpad

Doorsteek A

Van Castenray naar America

We beginnen in Castenray omdat we de auto daar goed kunnen parkeren bij de kerk en lopen hierdoor 3 kilometer extra. Helaas is de “gewone” route door aanpassingen niet mogelijk en lopen wij tot het begin van doorsteek A een aangepaste route

We lopen langs de dan bevroren velden en zien een roofvogel op zijn gemak wachten tot hij iets interessants ziet. Als ik een foto heb gemaakt vliegt hij weg wat ik ook nog op de foto kan vastleggen.

We lopen om de Castenrayse Vennen heen en zien van afstand de werkzaamheden welke op dat moment stilliggen vanwege de bevroren grond. Ik heb geen idee wat er in de toekomst met de etappes gaat gebeuren als de werkzaamheden klaar zijn. Ik hoop dat we er dan weer doorheen kunnen wandelen want het is er wel echt heel mooi.

Koud heeft niet zo mijn voorkeur als het om seizoenen gaat maar als ik éénmaal onderweg ben en ik kan genieten van de mooie natuur is het wel geweldig. Wat een mooie beelden zien we door de bevroren natuur. Veel van wat we zien is wit en hard van de vorst.

We lopen door de Schadijkse Bossen langs vermeerderingstuinen richting America. De zon staat “hoog” aan de hemel en geeft ons de mooiste plaatjes als de stralen zich laten zien tussen de bomen door. Ik word er soms gewoon een beetje stil van (en dat is best knap 😊).

Wandelpin Petranpad

Boven op een heuvel staat een gewenst bankje waar we onze thee drinken en een broodje eten. Wat een uitzicht, de nevel, vorst en de zon. Nog een stukje langs het water, een selfie en de kerk van America als we na ruim 13 kilometer weer terug zijn bij een auto waarmee we de andere auto weer kunnen ophalen.

Deze wandeling hebben we de volgende knooppunten gelopen: 1-69-70-71-72-73-75-76-42-41-15-16-17-12-21-25. Wij liepen deze wandeling in december
Wil je ook je meer lezen over de eerdere etappes, kijk dan op mijn blog over de rondwandeling van het Petranpad

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print