Wandelpin Blog

Visit Noord-Limburg | Lottumer Schuitwaterroute | De Rozenhof

Een bezoek aan de Rozenhof in Lottum stond al langer op mijn “wensenlijstje”. Soms is het leuk om iets te bezoeken wat geen grote bekendheid heeft maar (naar mijn verwachting) wel heel mooi is. Dat leek mij bij het Rozenhof in Lottum ook zo te zijn. Na al 2 keer in Noordwijkerhout in een kweek-, proeftuin te zijn geweest (tulpen, narcissen en dahlia’s) vond ik het dan ook tijd worden om dat in mijn eigen regio ook eens te gaan doen.

Fijne combinatie

De rozen hebben de eerste mooie bloei al gehad maar “lelijk” zal het niet zijn, dan zou het niet meer open zijn denk ik dan maar. Toen ik op Visit Noord-Limburg een wandeling over schuitwater in Lottum tegen kwam was de cirkel rond. Wandelen en iets moois met bloemen en insecten gaan bekijken en fotograferen dat is toch heerlijk. Ik begon met de wandeling.

Het dorpje behoord, na een fusie in 2001 tot de gemeente Horst aan de Maas en staat bekend als het Rozendorp. In Lottum worden elk jaar ongeveer 200 miljoen rozen gekweekt, dat is 70% van de hele Rozenteelt in Nederland.

Rozendorp Lottum

De route start op de Markt. Aan dit plein in het centrum van Lottum ligt ook de kerk en kenniscentrum de Rozenhof. Vanaf het plein wandel ik eerst over het asfalt, langs bloeiende bloemen (geen rozen). Bij Veldkruis Vervoort (wat ik leuk vind want zo is ook mijn achternaam) kom ik langs de eerste rozenvelden. Ik zie veel kleur maar het is wel heel anders dan de kleurenpracht op de bollen velden (tulpen, hyancinten, narcissen en dahlia’s). Er staan rozenstruiken, -bomen en -planten. Alles in verschillende hoogtes en veel verschillende kleuren.

Even lachen

Na de rozenvelden staan er elke shetlandpony’s, één van de pony’s lacht me echt uit. Lippen omhoog en een grote grijns, geweldig. Ook zie ik velden vol met wilde (waarschijnlijk wel ingezaaid) bloemen en zonnebloemen. Ik wandel langs het schuitwater van Lottum, de bomen aan de overkant spiegelend in het water geven mij een mooi beeld voor een foto. Mooi om de weerspiegeling te fotograferen. Hierna verlaat ik Lottum en loop ik richting Broekhuizen.

Schuitwater

Wandelend van het ene naar het andere schuitwater zie ik informatieborden. Deze borden vertellen wat hier uniek is. Ik lees dat er ook veel bijzondere paddenstoelen kunnen groeien. Misschien straks als het paddenstoelentijd is hier nog maar eens gaan wandelen. Ook leven hier tegenwoordig weer bevers, ik heb ze niet gezien maar wie weet ooit wel een keertje.

Geluksplekje

Dwalend tussen de bomen door, zoekend naar de bordjes (je wandelt deze wandeling op knooppunten) kom ik bij een grote opvallende kuil.  Hier waren in de 2e wereldoorlog schuilkelders. Het waren niet meer dan grote gaten afgezet met palen en takken. Als dak lagen er palen met stro overheen. Deze kuil ligt vlak bij het schuitwater en is met behulp van het natuurbeheer duidelijker zichtbaar en door een bord herkenbaar gemaakt. Het gat viel me direct op, de geschiedenis maakt het gat speciaal.

Doorlopend zie ik een hek met veel half hoge struiken. Ik vraag me af waarom er een hek omheen zit als het antwoord zich links van mij laat zien. Achter het hek is een begrazingsgebied, logisch dat er een hek omheen zit.

De route laat mij tussen de struiken door lopen, kom echter geen dieren tegen (volgens de info kun je hier Exmoorpony’s tegen komen).

Vlonders over het schuitwater

Ondertussen loop ik op de Swolgense heide, wandel ik voorbij een geluksplekje (vanwege het mooie uitzicht) en loop ik naar de vlonders van het schuitwater. De vlonders zijn aan elkaar geregen. Over deze vlonders wandelen meer wandelpaden, bijvoorbeeld het Pieterpad of het Petranpad. Het loopt heerlijk, geeft mooie uitzichten maar je moet wel op de vlonder blijven anders krijg je natte voeten.

Na al die vlonders verlaat ik de natuur van het schuitwater en wandel ik de bebouwde kom weer in.

Kasteel De Borggraaf

Ik loop langs Kasteel De Borggraaf. Dit  is een kasteel uit 1551. Het draagt de naam kasteel maar eigenlijk is het een landhuis met een toegangspoort, een voorplein en bijbouwen. Ik kijk hier even rond, maak wat foto’s en ga weer verder.

Ik passeer de kerk, ben terug op de Markt om dan naar de Rozenhof te lopen. Eerst een kopje koffie en de entree (3 euro in 2021) betalen en luisteren naar de info die mevrouw mij geeft.

De Rozenhof

In kenniscentrum de Rozenhof staan minimaal 65 rozensoorten die ooit het predicaat “Toproos” hebben gekregen of het Duitse predicaat “ADR-rose”. Het zijn erkenningen die mij niets zeggen maar mevrouw verteld er vol passie over en dat is ook mooi. Naast de rozentuin is er sinds 2021 een nieuw stuk tuin waar ook andere planten staan, een waterpartij is, een bijenkas staat en kunst extra aandacht heeft gekregen. Je ziet dat dit nog moet groeien, nog meer redenen om volgend jaar zeker terug te gaan.

In de tuin zie ik veel insecten en vlinders, zo leuk voor de foto. Wat kasteel Keukenhof voor de bollenplanten is wil de Rozenhof dit graag voor de Roos zijn.

Ik vond dit een mooie afsluiter van mijn wandeling van deze dag.
De wandeling was ongeveer 12 kilometer en in de Rozenhof is alles heel compact.
Wil jij deze wandelingen ook maken, kijk dan eens op de website van Visit Noord-Limburg

Deze wandeling liep ik in september 2021

Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print