Wandelpin Blog

Wandelen rondom de Roer vanuit St. Odiliënberg

Ik was jarig geweest en had het boekje “Rondom de Roer” cadeau gekregen. Hier staan 10 wandelingen in met wandelingen in midden Limburg. Van deze 10 had ik er 2 als voorkeur.
Wandeling nummer 2, deze start bij de hele mooie basiliek in Sint Odiliënberg en is ruim 10 kilometer lang en wandeling nummer 10 van ruim 8 kilometer. De laatste wandeling start in Linne en gaat langs de uiterwaarden van de Maas.

Voor deze keer koos ik voor wandeling nummer 2. Ik parkeer de auto bij de basiliek, en kijk eerst even rond. Hier ben ik ook geweest met het Pieterpad, toen was het mooier weer (strak blauwe hemel boven de basiliek) en hadden we daar pauze, uitkijkend op de Roer en de basiliek.

Roerdal

Vanaf de basiliek wandel je langs de roer naar 2 grote pilaren. Ik wandel daar het natuurgebied “Roerdal” in.

De Roer is een zijrivier van de Maas. In totaal is de Roer ca. 165 kilometer lang. Van die 165 kilometer meandert er circa 21 kilometer door Nederland via de dorpen Herkenbosch, Sint Odiliënberg en Melick naar Roermond waar hij uitmond in de Maas. Het natuurgebied Roerdal heeft een rijke flora en fauna diversiteit met als meest bijzondere bewoner (denk ik) de IJsvogel.

Linnerheide

Van natuurgebied Roerdal wandel je naar de Linnerheide. Dit natuurgebied wordt beheert door stichting Limburgs Landschap. De Linnerheide ligt, zoals de naam ook zegt bij Linne. Het is een bosrijke omgeving. De kale bomen en het bladerdek op de grond maken het nu een open omgeving.

Na het natuurgebied wandel je langs vele velden met fruitbomen. Nu een redelijk kaal uitzicht maar straks in de bloesem tijd zeker een bezoekje waard.
Opvallend vind ik bij verschillende stammen een struik met opvallend rode bessen. Dit zijn geen fruitbomen, de bomen geven nu kleur aan het geheel.

Ik passeer nogmaals de Roer en kom langs Oze Króddelepool. Een klein stukje natuur speciaal voor de voortplanting en als leefgebied voor vele kwakers. Daarna kom ik op een stukje wandelpad wat ik op de heenweg ook heb bewandeld. Nu zie ik pas het klooster. Dit ligt aan de achterkant de basiliek en was me eerder nog niet opgevallen. Zo zie je maar dat vanaf een andere kant een pad bewandelen ook weer andere uitzichten geeft.

Op een donkere dag een mooie wandeling maakt de dag altijd weer gezellig.

Kijk hier voor het wandelgidsje “rondom de Roer”.


Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print