Waterlinieommetje Gorinchem met 40plusvriendinnen

Deze keer ging ik naar Gorinchem met de 40plusvriendinnen.

Zo leuk, zoals de naam zegt “social media” is een medium om contacten te leggen. Begin 2020 vond ik een instagramaccount met 40+dames. Deze groep heet 40plusvriendinnen. Die “vriendinnen”, ooit begonnen door 2 vriendinnen hebben als hobby fotografie.

Instagram

Toen ik het account op social media tegen kwam werd ik dan ook getriggerd door de leeftijd (wij zijn 50+), het woord “vriendinnen” want wie heeft die nu niet nodig en de hobby fotografie. Zoals de dames op hun blog schrijven, als ze samen waren konden ze ongesjeneerd  foto’s maken. Stoppen voor een foto, op de rem trappen voor een foto, uitstappen voor een foto. Als je op stap bent met een “vriendin” die die hobby niet heeft is dat lastiger.

Deze 2 vriendinnen, Monique en Sandra gingen steeds vaker met andere fotogekken op stap, de groep groeit, er sluiten dames aan uit heel Nederland zo ook ik.

Ongeveer 1 keer per maand ontmoeten we elkaar. We weten pas de avond ervoor waar we naartoe moeten. Aanmelden en meegaan is helemaal vrijblijvend maar oh zo gezellig. Eerst gingen we echt samen, nu gaan we digitaal samen.

De dames “verzinnen” echt leuke dingen. Ben al naar een Dahlia showtuin geweest maar heb ook de Betuwe bezocht. Afgelopen vrijdag gingen we ieder voor zich enkele steden van de Oude Hollandse Waterlinie gelegen in Groene Hart van Holland bezoeken. Ze hadden dit bedacht met een team van deze stichting. Iedereen ergens anders naartoe en ik ging naar Gorinchem.

Oude Hollandse Waterlinie

De wandeling was zoals ik zag niet lang (5km) maar die kun je natuurlijk altijd langer maken met “heen en weertjes” en extra stukjes wandelen.

De route start op het station van Gorinchem. Ik ben met de auto want de trein deed er vanuit Venlo 2:25 uur over en de auto 75 minuten, keuze was snel gemaakt. Eerst even zoeken naar een gratis parkeerplek (daar gaan ook alweer extra meters in zitten) en dan naar het station lopen om daar te starten.

Over de stadswal

Direct als je vanuit het station naar het centrum loopt zie je dat het een vestingstad is. Veel water, veel bruggen en hoge wallen. Allereerst zie ik een rood kanon. De website van de Oude Hollandse Waterlinie leert mij dat dit de caponniere wordt genoemd.  Hier neem ik even de tijd om foto’s te maken van het kanon maar ook van de uitzichten. Ik kijk naar de jachtboten die ik later blijkt op heel veel plekken zie liggen en naar het uitgestrekte uitzicht over het water.

Ik wandel verder over de stadswallen en stadsmuur. Bij de stadsmuur loop ik naar onder naar het centrum van Gorinchem. De kerk, het oude stadhuis, de grachten en de oude gebouwen, allemaal mooi en allemaal vragen ze “zet mij ook op de foto”. Een inwoner van Gorinchem ziet mij overal tijd voor nemen, stil staan en bekijken hoe ik het ’t best op de foto kan zetten en zegt vrolijk “je zult er maar wonen”. Ik kan alleen maar beamen dat het mooi is en ook hij er, als inwoner vooral van moet genieten.

Ik verlaat het centrum langs een sluis en ga weer verder over de stadswal. Als je zo hoog loopt zie je ook veel. Dat vind ik ook altijd als ik over de dijk loop langs de Maas over het Maaspad.

Molens

Langs de stadswal staan nog 2 molens. Van één van de twee draaien de wieken (vind ik altijd indrukwekkend dat een gebouw met toch een aardige leeftijd nog actief is). Op de stadswal kom ik verschillende kleine bronzenbeelden tegen. De leukste vind ik het beeld genaamd “de bronzendrol”.

Dan kom ik “ineens” een routebordje tegen. Wist niet eens dat ik ze volgen, als je ze dan ziet als je bijna aan het eind bent is dat best grappig, moest dan ook in mijn eentje gewoon lachen.
Omdat ik daar het bordje volgde liep ik naar beneden (wilde eigenlijk er omheen lopen) en kwam zo bij een aanlegplaats voor historische schepen terecht. Voor mij waren het gewoon oude schepen, zag er niet echt iets historisch in.

Als ik terug ben bij de brug, de brug die ik als eerste passeerde vanuit het station is mijn rondje rond en het eind van mijn wandeling. Ik wandel terug naar de auto, laat de vriendinnen weten dat ik ga autorijden waardoor ik niet meer kan reageren, dat ga ik ’s avonds thuis doen.
Ook deze goed georganiseerde dag kijk ik terug op een mooie wandeling, mooie plaatjes en ondanks de afstand toch de gezelligheid. Op naar de volgende date. Datum bekend, locatie een verrassing.

Zo veel foto’s

Wil je meer lezen over de “ommetjes” kijk dan op de website van “het groene hart van Nederland” en “oude Hollandse waterlinie”.

Nog meer foto’s bekijken? Kijk dan hier.

Een wandeling met de 40plusvriendinnen is altijd een avontuur
Foutje gezien? Meld het hier