Wandelpin Blog

Westerborkpad | Amersfoort Vathorst – Nijkerk

Er mag weer iets meer in Nederland dus we gaan met 1 auto op pad. We rijden eerst naar Kamp Amersfoort om na dit bezoek de auto in op het station van Amersfoort Vathorst te zetten vanwaar we starten met de wandeling.

Kamp Amersfoort

Met onze gereserveerde tickets kunnen we tussen 9:00 en 11:00 uur het Kamp bezoeken. Het Kamp wordt verbouwd, het enige wat we dus kunnen zien (uitgezonderd wat voor iedereen buiten toegankelijk is) is het museum binnen. Het achterliggende terrein zullen we na de verbouwing een keer moeten gaan bekijken want dat is nog niet toegankelijk.

We worden vriendelijk ontvangen door een gastvrouw. Het is pas dag 3 dat ze weer open zijn en het is voor iedereen onwennig. We krijgen koffie of thee en ook een 2e kopje is geen probleem. De gastvrouw geeft ons een interessante uitleg, ze weet er echt heel veel van. Ze verwijst ons ook nog naar buiten. Er zijn 2 plekken waar we nog niet waren geweest tijdens onze vorige wandeling.

We bezoeken het “lijkenhuisje” en het monument voor de omgekomen Koerden.
Binnen zien we de echt klok die op vaste tijden werd geluid waarvan we buiten het huisje zien waar deze in hoort te hangen. Ook zien we de klompen van de gevangenen, hoofddeksels, bijbels en nog veel meer. We kopen er een pinnentje, een roos met prikkeldraad, het “merk” van Kamp Amersfoort.

Na dit bezoek gaan we met de auto naar station Amersfoort Vathorst vanwaar we aan onze korte wandeling beginnen.

Op deze route geen bezienswaardigheden meer die iets met het Westerborkpad te maken hebben. We wandelen langs oude gebouwen, een mooie vijver en grachtjes. In Nijkerk is een museum welke een tentoonstelling heeft van het Westerborkpad. Helaas is deze beperkt geopend en niet open als wij wandelen. Dat wisten we vooraf, we hoopte op beter. Het museum is geopend op dinsdag en donderdag middag. De volgende route gaan we plannen op dinsdag zodat we, als we in Nijkerk starten we het museum kunnen bezoeken, het hoort er wel bij vinden wij.

In Nijkerk is de horeca ook weer geopend en na alle vorige wandelingen waar we geen kopje koffie konden drinken of een broodje konden eten pauzeren we nu op een terras in Nijkerk.

Het Verscholen Dorp

Hierna wandelen we naar Station Nijkerk vanwaar we naar station Amersfoort Vathorst gaan.
Bij de auto vertrekken we naar het Verscholen Dorp “Pas Op”. Dit dorp ligt in Vierhouten. Alleen al naar Vierhouten rijden is een hele onderneming, de routeplanner in de auto snapt er niets van. Op de website staat info, die gaan we volgen. Het duurt even maar uiteindelijk komen we daar waar we zijn willen, bij het Verscholen Dorp.

We wandelen naar een nagebouwde hut. De hutten zijn goed beschut, hebben redelijk wat ruimte en voelen fris aan.

Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp, ook wel “Pas-Opkamp” of het Geheime Dorp genoemd. Het werd in de oorlogsjaren opgericht en bestond uit 9 hutten in een zeer dicht bos, tussen Nunspeet en Vierhouten. In de periode april 1943 tot oktober 1944 hebben hier. Zo’n 80 mensen een veilige schuilplaats gevonden (Bron: stichting het Verscholen Dorp).

Hierna rijden we terug richting Vierhouten. Op de weg terug stoppen we bij een monument wat de omgeving markeert waar 8 Joden uit het onderduikerskamp zijn gefusilleerd. Altijd weer een moment van bewustwording.


Na deze bezoekjes rijden we terug naar Limburg om de volgende wandeling te plannen. Dat wordt Nijkerk – Ermelo.

Kijk hier voor nog meer Westerborkpad wandelingen
Hier staan nog meer foto’s van deze wandeling

Één van de Wandelpins bij het bordje van het Westerborkpad
Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print