Wandelpin Blog

Westerborkpad | Ermelo – Nunspeet

We zijn weer terug op station Ermelo. Op de planning stonden 2 dagen wandelen maar het weer heeft roet (of regen) in onze plannen gegooid. We wandelen vandaag naar Nunspeet en dan gaan we weer terug naar huis.

Vanuit station Ermelo loop je direct het centrum uit onderweg naar Harderwijk. Ons voornemen was om daar aan het water koffie (thee) te drinken liefst met kibbeling maar dat zou wat vroeg zijn. Al wandelend merken we dat we helemaal niet in de buurt van de zee komen. Plannen wijzigen, daar zijn we best goed in. Als we klaar zijn met onze wandeling rijden we met de auto naar Harderwijk om dan aan de zee kibbeling te gaan eten.

We wandelen dus verder. De lucht heeft een mooi wolkendek waar ik echt van kan genieten en dan komen we bij ons eerste “hoogtepunt” van deze wandeling. We komen bij de Joodse begraafplaats. Er staan veel oude stenen, voel op zo’n plek altijd een bepaalde stilte en keer een beetje in mezelf.

We lopen langs station Harderwijk en de Synagoge en zien leuke plekjes (leuke foto plekjes, ze hebben niets met het thema Westerbork te maken). We wandelen een heel stuk langs de A28, gaan over de treinbaan heen en komen in een natuurgebied  “het Koopmansbosch”. Een mooi bebost gebied waar je het vocht van het wat koelere weer voelt.

Hierna komen we op het Hulshorsterzand terecht ook wel de “Woestijn van de Veluwe” genoemd. En zand is er zeker, wat een vlakte. Hier is het zoeken naar bordjes. We hebben het idee wat we weten welke richting we uit moeten dus lopen een beetje op de gok.

Als we daar zo lopen staat er ineens in de middle of nowhere in die hele berg zand een rare toren. Van de afstand waarop we lopen vragen we ons af wat het is, echt geen idee. Nieuwsgierig van karakter gaan we ondanks dat het zand best zwaar lopen is naar het vreemde ding.

Als we daar zijn zien we dat ze het “Monument de souvenir” noemen. Als we aan de andere kant komen zijn we heel erg verbaasd. Daar zit een “machine” in die van je kleingeld een herdenkingsmunt maakt. Ondanks dat we altijd kleingeld bij ons hebben, hebben we niet het juiste muntje, dat is zo jammer. We maken er nog een foto samen met het standbeeld en wandelen dan weer verder wel besluiten we thuis uit te zoeken wat dit was.

Onderweg hebben we het nog over het Monument. Wij denken dat het daar gedumpt is.
Thuis lezende lees ik dat het niet gedumpt is. Het hoort daar, lees hier wat ze er over schrijven.
Als ik doorlees vermeld het nieuws dat het weggehaald wordt. Vind ik niet vreemd, het is al verzakt want het staat best scheef. Als ik doorlees zie ik dat het bericht van oktober 2018 is. Nu, bijna 2 jaar later staat het er nog steeds. Wij vonden het wel grappig.

Hierna gaan we weer de A28 en de treinrails over en komen in het Belvederebosch. Nog een kort stuk bos alvorens we in Nunspeet zijn. In Nunspeet pakken we de trein naar Ermelo om van daaruit naar Harderwijk te gaan.

Spijt van ons besluit om 1 dag te wandelen hebben we niet want de dag erna is het weer echt heel erg nat. De volgende wandeling, Nunspeet naar Wezep plannen we snel zodat we onze 3 daagse planning in augustus kunnen laten staan.

Kijk hier voor meer foto’s van deze wandeling
Lees hier alle blogs van het Westerborkpad

Heb jij die leuke pin al? Kijk hier voor meer info
Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print