Wandelpin Blog

Maaspad etappe 5 | van Roermond naar Reuver

We wandelen eerst het laatste stukje van de vorige etappe, Ohé en Laak naar Roermond. De start is voor ons vlak na Herten. Vanaf de Maas zien we de maan maar ook de zon die aan het opkomen is. We wandelen naar het centrum van Roermond naar de Sint-Christoffelkathedraal met zoals ze het in de Roermond noemen “Stufke” (sint Christoffel) boven op de toren.

We wandelen over de markt met het stadhuis en komen langs de Munsterkerk. Deze is geopend en we gaan even naar binnen voor een kaarsje. Buiten zien we een houten monument. Het is een houtsnijkunst werk. Hier zie je graaf Gerard III en Margaretha van Brabant, zij liggen in de kerk begraven. Van een oude boom is dit monument gemaakt.

We komen langs het stadspark van Roermond. Buiten zie ik hier een mooi beeldje in de muur. In het park zijn verschillende beelden te zien. Dan lopen we een industriële omgeving in en komen we langs een oud papier verwerkingsbedrijf, kleurrijk is het in ieder geval.

We komen langs het stadspark “Karthuis”. Buiten zie ik hier een mooi beeldje in de muur. In het park zijn verschillende beelden te zien. Dan lopen we een industriële omgeving in en komen we langs een oud papier verwerkingsbedrijf, kleurrijk is het in ieder geval.

Als we weer richting de Maas gaan wandelen we naar Asselt en komen we langs de Sint Dionysiuskerk. Een hoger gelegen kerkje met een wel heel apart beeldje erin. Deze heilige heeft zijn hoofd in zijn hand. De geschiedenisboeken laten weten dat deze bisschop is onthoofd door ongelovige.  Hij wilde echter ergens anders worden begraven en dus liep hij met zijn hoofd naar die plek.

Op verschillende momenten hebben we de mooiste uitzichten over de Maas en zijn uiterwaarden. Heldere luchten, de zon, het geeft altijd een mooi beeld

Vanaf Asselt lopen we verder langs de Maas, passeren we kleine gemeentes (enkele waar ik nog nooit van had gehoord) en gaan we richting Beesel. Onderweg komen we langs Boerderij Hoosterhof. Deze boerderij  wordt al vanaf 1554 benoemd in verschillende aktes. Het is de oudste boerderij van Beesel en vroeger een proeftuin geweest voor de Limburgse Land- en Tuinbouw. Prins Bernard heeft in 1938 vanwege deze geschiedenis de boerderij ooit bezocht. Wie dit opzoekt op google kan hier ook nog beelden van terug vinden.

In het landschap meandert de Swalm. De Swalm is een zijrivier van de Maas die het langste gedeelte in Duitsland te vinden is. In Nederland is hij 12 kilometer lang (de overige kilometers van de 45 kilometer stroomt hij in Duitsland).

Op de openvlaktes langs de Maas zien we de molen bij Beesel voor ons.  Deze molen, de Grauwe Beer stamt uit begin 1600. De oorsprong van de molen ligt in Zaandam, daar werd hij gebruikt als houtzaagmolen. In 1891 werd de molen verscheept naar Beesel. De molen is in gebruik geweest tot ongeveer 1960. In 1982-1983 is de molen gerestaureerd en verplaatst richting de Maas. Nadat hij door hoogwater meermaals was ondergelopen is hij in 2014 naar de plaats waar deze nu staat.
De Grauwe Beer heeft zo al heel wat verhuizingen overleefd.

We komen voorbij het veerpont welke we de volgende etappe gaan gebruiken (lezen we later) en kijken naar de kerk en het kasteel van Kessel. Nu blijven we aan deze kant van de Maas. We lopen nog een heel stuk door om aan het eind van het pad terug te wandelen naar het station van Reuver waar  het eindpunt is van deze etappe

Volgende etappe, etappe 6 van Reuver naar Venlo.

Kijk hier voor alle etappes van het Maaspad
Hier heb ik nog meer foto’s geplaatst
Kijk op de website van het Maaspad als ook jij interesse hebt in het Maaspad

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print