Wandelpin Blog

Maaspad etappe 9 | van Well naar Boxmeer

Verder op het Maaspad vanuit Well. De dag begon heel erg mistig (achteraf hoorde ik dat het in mijn woonplaats de hele dag mistig is gebleven, wij hebben geluk gehad). We liepen eerst langs het kasteel van Well.

Zowel het hoofdgebouw als de voorburcht zijn Rijksmonumenten en dat geldt ook voor alle bijgebouwen, bruggen en de historische tuin. Sinds 1986 is het kasteel overgenomen particuliere opleider het Emerson College het is dan ook niet meer toegankelijk voor publiek. We verlaten al snel Well en gaan onderweg naar Boxmeer.

Met de mist die er is heeft het wel iets mystieks. De nacht was koud, daardoor zie je de vorst op de planten, de takken en de spinnenwebben. Ook hier wandel je door het Nationaal Park de Maasduinen. Dit natuurpark is een bos- en heidegebied, gelegen op een langgerekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens met overal z’n eigenheid wat betreft natuur, cultuur en historische gebouwen.

We wandelen langs het Leukermeer (uiterwaarde van de Maas en recreatiepark) en hier zagen we de mist langzaam verdwijnen. Na het Leukermeer wandelen we naar Bergen waar we het veerpont naar Vierlingsbeek nemen. In Vierlingsbeek worden we welkom geheten door het bord dat we in Noord-Brabant zijn. Op de muur van zie je een gedenkplaat met de hoogwaterstanden.
De Maas, zo mooi maar soms ook zo onmogelijk voor de bewoners rondom de Maas.

Aan deze kant van de Maas heet het natuurgebied de Maasheggen, grote delen van het gebied zijn eigendom van Staatsbosbeheer. Het landschap is uniek in West-Europa. De Maasheggen hebben een bijzonder ecosysteem waar zeldzame planten- en diersoorten voorkomen. Zelf hadden we soms wat moeite om goed naar de mooie natuur te kijken omdat de paden op enkele stukken echt net glijbanen waren. Het was er zo modderig dat we gefocust waren op de grond en niet op de omgeving.

Na al het geglibber wandelde we dan eindelijk langs de Maas (er stond toen al meer dan 20 kilometer op de teller). Langs de Maas in Sambeek wandelde we langs een imposant stuw en het sluizencomplex. Naast sluis is het ook een provinciegrens. Sambeek is Noord-Brabant en aan de andere kant ligt Afferden, een deelgemeente van Bergen. Net als bij Belfeld is ook dit indrukwekkend.

Slingerend langs de Maas wandelen we Boxmeer in. In Boxmeer zagen we eerst een Engel voor een mooi gebouw. Later kwamen we nog meer beelden tegen. Dit zijn beelden uit de Heilige Bloedprocessie die ieder jaar plaatsvindt in Boxmeer. In de Sint Petrusbasiliek hebben we nog een kaarsje aangestoken waarna we weer naar huis zijn vertrokken.

Een mistige start en een zonnig einde, het waren weer ruim 25 mooie kilometers

Volgende etappe, etappe 10 van Boxmeer naar Cuijk.

Kijk hier voor alle etappes van het Maaspad
Hier heb ik nog meer foto’s geplaatst
Kijk op de website van het Maaspad als ook jij interesse hebt in het Maaspad

Kijk voor deze of andere pins in onze webshop
Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print