Wandelpin Blog

Maaspad etappe 7 | van Venlo naar Arcen

Wandelen naar Arcen, bij vele bekend van de Kasteeltuinen maar eerst naar Venlo. In Venlo starten we voor het stadhuis. Een volledig leeg plein en dat op zaterdag, hier zijn de maatregelen van de Corona duidelijk zichtbaar. Normaal is dit plein al vroeg gevuld met veel winkelend (vooral Duits) publiek. Nu staan de stoelen opgestapeld, zie ik niemand en voelt het niet prettig.

Via de Maasboulevard lopen we naar de Maas. Ook hier staat weer een groot gietijzeren beeld. Nu zien we de Vreedzame Krijger. Deze krijger stond altijd trots aan de Maas maar door een onenigheid tussen de ontwerper (en eigenaar) en de gemeente is hij 3 jaar weggeweest. Nu staat hij voor vast in Venlo langs de Maas mede dankzij de Venloosche carnavalsvereniging “Jocus”.

Kepelke van Genooi

Langs de Maas vervolgen we ons pad naar het Kepelke van Genooi. Een bedevaartsplek waar het (Limburgse) Pelgrimspad, de weg naar Santiago en het Pieterpad langskomen. Een plek waar menig Venlonaar / Limburger een speciale binding mee heeft. Langs het Kepelke is ook het Pelgrimshoes Genooierhof, zeker goed voor een stempel in je paspoort.

Vanaf het kepelke wandel je naar het Zwart Water. Het Zwart Water is onderdeel van de Venkoelen, een oude meander van de Maas. Dat de wandeling daarlangs gaat is dan ook best logisch. Helaas is het stuk van hier naar de Maas terug erg saai door woonwijken. Éénmaal terug bij de Maas loop je eerst achter de wal. Voorbij Velden ga je de wal op en heb je de mooiste uitzichten met een heerlijk plekje om te zitten. In Lomm nemen we het veer naar Lottum, het rozendorp. In deze tijd is er weinig rozentijd, dit ga ik in het voorjaar zeker eens bekijken.

Met het veerpont

Van Lottum naar Broekhuizen naar het veer. Bij het veer in Broekhuizen hebben we even een “fotomomentje” bij het beeld van dode Christophorus. Deze kwam ik ook tegen tijdens mijn wandeling “Trage Tocht Swolgen”.

Met het veer gaan we naar Arcen, het dorp van Hertog Jan. Deze brouwerij is bij de meeste mensen wel bekend. Van oudsher is het een stoombrouwerij en stamt hij al uit 1915. De brouwerij heeft vele overnames en naamswijzigingen gehad, deze naam heeft de brouwerij sinds 1998.

Hertog Jan is vernoemd naar de 13e-eeuwse hertog Jan I van Brabant die, naar verluidt, van feesten hield waar het bier rijkelijk vloeide.

Vanaf de brouwerij loop je weer richting de Maas en het laatste stuk wandel je echt langs de Maas. Je loopt naar het centrum van Arcen waar de route eindigt. Wij hebben de auto iets verderop staan en komen dan nog langs de Schanstoren. De schanstoren is een restant van de vestingwerken van Arcen en dateert uit de vijftiende eeuw. Het is een zogenaamde traptoren, die destijds onderdeel was van een veel grotere verdedigingstoren. Al sinds 1969 is deze toren een rijksmonument.

Met een kleine 23 kilometer op de teller weer een mooie wandeling.

Volgende etappe, etappe 8 van Arcen naar Well.

Kijk hier voor alle etappes van het Maaspad
Hier heb ik nog meer foto’s geplaatst
Kijk op de website van het Maaspad als ook jij interesse hebt in het Maaspad

Kijk in de webshop voor de Wandelpin van het Maaspad
Foutje gezien? Meld het hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print